Thursday, April 14, 2011

DINAR IRAQ: TUNGGU KELULUSAN PARLIMEN

Dua hari berturut-turut  keluar  berita  di Baghdad mengatakan Bank Pusat Iraq telah menghantar cadangan ke parlimennya  untuk membuang kosong pada matawang Dinarnya. Apakah maksud cadangan ini.

Sebagai fahaman asas mari kita kembali   belajar matematik di  Darjah 1  semula:

Angka asas yang pertama ialah 1.

Jika tambah satu kosong - Jadilah 10. 
Jika tambah dua kosong - Jadilah 100
Jika tambah  tiga kosong - Jadilah 1,000

Nilai matawang sesuatu negara  sering dibandingkan  kadar pertukaran dengan  dolar Amerika atau USD.  Jika besar kadar pertukaran sesuatu matawang  dengan USD, maknanya lebih kecillah nilai mata wang itu.  Maka, lagi kurang kosong kepada matawang Dinar,  makin  tinggilah nilainya.

Kini 1,170 Dinar = USD 1.00.  Untuk mudah kita katakan 1,000 Dinar = USD 1.00.  Maka jika kerajaan Iraq membuang 3 kosong pada nilai  Dinar, maka nilainya ialah  1 Dinar = USD 1.00.  Membuang kosong pada nilai Dinar Iraq adalah memberi makna, nilai matawang  adalah  menaik. Jika anda ada 10,000 Dinar, ianya akan bernilai USD 10,000.00  atau  bersamaan RM 30,000.00

Namun ada juga pihak yang mentafsirkan buang 3 kosong itu ialah Iraq akan membuat note atau matawang baru. Pemegang Dinar  sedia ada akan menukar kepada note baru, di mana note baru sudah tiada 3 kosong   lagi dalam matawang dinarnya. Note 25,000 Dinar akan digantikan menjadi note 25 Dinar sahaja.  Jika ini yang berlaku, walaupun Dinar naik ke USD 3.00 pun, SEMUA PIHAK AKAN RUGI.  Bak kata Just Hopin - hancur dunia. Dan jangan sesekali mengandaikan bahwa hanya note 25K dan note 10K sahaja yang terlibat dalam pembuangan tiga kosong, tetapi semua note 5K, note 1,000 Dinar,  250 Dinar dan 50 Dinar pun akan mengalami kesan yang sama juga.

Antara dua tafsiran pebuangan 3 kosong itu, ramai yang cenderung kepada tafsiran pertama. Berdoalah itu yang akan terjadi.

Nampak gaya RV semakin hampir pula, tanpa menunggu Iraq join WTO. Kalau tak apa guna kelulusan parlimen dipohon. Lazimnya apabila di bawa ke parlimen, kelulusan mesti di buat pada sessi parlimen yang sedang bersidang. Kini parlimen Iraq sedang bersidang. Apa lagi, bolehlah   kita mengintai Merz di mana yang patut!!!!

PELUANG KHAS UNTUK 10 ORANG SAHAJA. KLIK INI