Thursday, August 12, 2010

TEORI APUNGAN DINAR - 1

Sesuatu matawang yang telah diapungkan dipasaran memberi implikasi seperti berikut:

 i. Matawang itu dijadikan  sebagai tukaran  mendapat matawang asing yang lain sebagai perbelanjaan di luar negara.  Misalnya RM boleh di tukar ke Rupiah di  Indonesia, atau Dollar Singapura di  Singapura,  atau Baht di Thailand  atau Riyal di  Arab Saudi. Begitu juga jika  dengan Dinar Iraq, apabila diapungkan nanti, maka ianya  boleh di tukarkan di mana-mana negara yang kita berurusan.

 ii. Sesuatu negara boleh menjadikan matawang itu sebagai reserve negara jika diyakini  nilainya  stabil atau berpotensi lebih menguat lagi  pada masa hadapan. Misalnya Malaysia menyimpan pelbagai matawang asing  sebagai reserve. Matawang Euro, Paun Britain,  dan Yen Jepun  adalah antara pilihan matawang yang disimpan sebagai reserve oleh negara kita dan juga negara-negara lain dalam dunia ini.

iii. Matawang yang sedia terapung juga boleh digunakan untuk pembayaran impot dan pembayaran hutang sesuatu negara. Misalnya Malaysia boleh gunakan reservenya dalam USD atau Yen untuk membayar hutang luar Malaysia. Maknanya sesuatu negara itu tidak semestinya menggunakan matawang mereka sendiri sebagai alat pembayaran. Mereka boleh gunakan matawang asing yang mereka simpan atau yang dibawa masuk oleh peniaga atau pelancung asing ke negara mereka. Lantaran itulah industri pelancongan digalakkan supaya matawang asing masuk ke negara ini atau urusan ekspot dibuat melalui tukaran USD.

Dengan pemahaman diatas, anda tidak perlu khuatir akan kemampuan Iraq menyerap dan membeli semula dinarnya yang kini berada di luar Iraq. Dinar Iraq yang akan diapungkan nanti, secara otomatik akan digunakan oleh dunia sebagai tukaran dalam perdagangan antara negara dalam dunia, atau  sebagai reserve sesuatu negara  dan sebagai matawang membayar hutang. Masa apungan semakin mendekat kerana ianya telah melalui tempoh 7 tahun.Tempoh masa antara 7 ke 10 tahun adalah masa yang manasabah dinar Iraq akan diapungkan.

Dan anda sebagai penyimpan Dinar Iraq di negara ini sebenarnya secara tidak langsung membantu negara membuat satu reserve yang berpotensi terlalu tinggi nilainya. Tidak hairanlah Amerika meluluskan undang-undang supaya rakyatnya boleh membeli dan memiliki dinar Iraq secara teratur. 

Jika nilai Dinar Iraq naik ke satu sen USD pun, anda akan untung 100%. Ha ha. Dengan pemilikan 25,000 Dinar yang saya jual pada harga RM 375.00, ianya akan bernilai RM 750.00. Tetapi majoriti  meramalkan Dinar Iraq akan naik ke USD 0.30. Maka nilainya akan naik ke RM 25,000.00. Wau.  

Apa pun  jikalau naik  satu sen USD atau USD 0.30, tetap berbaloi-baloi untungnya. Isunya ialah masa, bila nak apung. Yang pasti setiap hari makin mendekat untuk menjadi jutawan senyap.

Peluang dah diberitahu. Bertindaklah. Kok jangan hentak kepala nanti menyesal tak menyahut seruan menjadi jutawan. Ha ha.

Saya masih menawarkan:

Satu juta Dinar  = RM 15,000.yang berpotensi menjadi RM 1 juta.
50,000 Dinar = RM 750.00 yang berpotensi menjadi RM 50,000.
25,000 Dinar = RM 375.00 yang berpotensi menjadi RM 25,000
10,000 Dinar = RM 160.00 yang berpotensi menjadi RM 10,000
5,000 Dinar = RM 90.00 yang berpotensi menjadi RM 5,000.00PELUANG SEKALI SEUMUR HIDUP. HUBUNGI SAYA ALI - 012-2104244