Friday, January 29, 2016

CABARAN & HARAPAN 2016

Selamat Tahun Baru 2016 walaupun Januari tinggal 2 hari lagi. Hahaha. Saya sibuk mengesan wang 2.6 billion tetapi rupa-rupanya telah dipulangkan semula kepada Raja Arab. Wooo.


Tahun 2016 merupakan tahun yg mencabar kepada negara-negara pengeluar minyak,termasuklah Malaysia sehingga memaksa Najib membuat ubahsuai kepada bajetnya pada hari semalam. Tetapi nasib Malaysia lebih baik dari Iraq kerana Malaysia ada GST, di Iraq tidak ada. Hahaha. Di ramalkan kadar pertumbuhan Malaysia 4-4.5 % dan Iraq pula kadarnya 3.1% sahaja. Dengan melihat kadar pertumbuhan Iraq 3.1%, maka ianya tidak menggambarkan prospek yg cerah kecualilah tiba-tiba harga minyak akan melonjak semula ke paras USD80 se-tong. Tetapi kebanyakan peramal ekonomi menganggarkan harga minyak kalau naik pun sehingga USD 50 sahaja pada tahun ini. 


Selain daripada cabaran harga minyak yg rendah, Iraq juga masih menghadapi ancaman IS. Kedua-dua cabaran ini perlulah diatasi oleh Iraq sebelum  boleh melihat ekonominya dipacu dgn hebat. Oleh itu, bagi penyimpan dinar simpanlah dinar baik-baik. Jangan sesekali diberi kepada orang lain yg kononnya mendakwa dapat menukarkan wang itu apabila telah RV. Jika setelah RV, sesiapa pun boleh menukarnya di Money Changer / Bank dgn mudah.


Berita gembira utk orang lelaki , bacalah disini 

Berita gembira utk orang strok - bacalah disini

Berita gembira utk org yg ada gangguan buah pinggang, bacalah disini

Berita gembira utk org yg mahu dilihat muda, bacalah disini

Org yg ketiaknya busuk, bacalah ini.