Friday, April 8, 2011

ADUHAI RV - 2

Kota Rom tidak dibina dalam tempoh satu hari. Begitulah kata sang pujangga. Begitu juga dengan Iraq. Bukan mudah Iraq menyertai dan diterima sebagai anggota WTO. Banyak kondisi dan syarat yang perlu disempurnakan oleh Iraq untuk menyertai WTO. Keperluan sebagai sebuah negara yang liberal dalam sistem perekonomian memerlukan Iraq mengambil langkah-langkah yang stategik lagi. Begitulah kesimpulan dari berita yang saya baca di sini.

Lantaran itu parlimen Iraq  yang sedang bersidang  kini sibuk mengemaskini  rang-undang undang yang membolehkan Iraq berinteraksi dengan dunia  luar dengan  lebih yakin lagi. Bacalah pelbagai isu yang sedang dibincang di parlimen di sini.  

Yang paling  tak syok sekali ialah  apabila  IMF bersetuju dengan Iraq yang masih mengekalkan nilai Dinarnya seperti sekarang. Hujahnya ialah untuk mengelakkan inflasi. Baca di sini.

Kebanyakan ahli ekonomi merasa pelik mengapa dinar Iraq tidak menaik dalam keadaan ekonominya ke arah lebih baik dalam tempoh tujuh tahun  kebelakangan ini.  Jika pada tahun 2003 nilai  Dinar ialah: 3,000 Dinar = USD 1.00  dan naik pada 1170 Dinar = USD 1.00 pada 2007, mengapakah nilainya terus kekal dan tidak naik langsung sehingga sekarang. Logiknya nilai Dinar itu sudah mencecah ke paras 1 Dinar = USD 1.00 pada tahun 2011, berdasarkan kadar kenaikan antara 2003 ke 2007.  Mengapa nilai Dinar tidak naik selaras dengan kenaikan ekonomi Iraq?. Bukan sahaja tak logik dari segi matemetik tetapi sekaligus semacam ada konspirasi  dengan sengaja  tak mahu menaikkan nilai Dinar Iraq. Kena lantik Suruhan Jaya DiRaja untuk menyiasat nampaknya. Woooo

Lapuran prestasi ekonomi selalunya adalah setahun sekali.  Bagi syarikat Unit Trust, lapurannya  adalah enam bulan sekali. Paling kuat pun lain-lain lapuran perniagaan adalah 3 bulan sekali. Tetapi ada satu lapuran kena dibuat setiap hari. Ha ha. Tahukah anda lapuran apa?. Macam nak sewel masing-masing kalau tak ada berita Dinar. Woooo.  Saya  akan bagi tau ke talipon anda jika berlaku RV. Tak payahlah sms setiap malam. Bagi sesiapa nak borak hal dinar setiap hari, jadilah sahabat kepada Just Hopin melalui face booknya.  Kalau tak ada face book, malulah kat orang Jelebu tu....

Tuan Nazri pengamal Reiki mengatakan RV pada bulan Jun. Saya tak jamin pendapat itu benar atau tidak. Kalau saya, nak rv malam ini juga. Ridzuan Johor bukan sahaja tangan sudah gatal tetapi ketiaknya pun sudah gatal. Wooo.

Bagi saya, salah satu isyarat kuat RV ialah apabila Iraq telah mengeluarkan minyak sebanyak 4 juta tong sehari, iaitu sama dengan prestasinya pada tahun 2003, sebelum Amerika menjarah Iraq. Kini, Iraq baru mnengeluarkan minyak sebanyak 2.7 juta tong sehari dan dikatakan akan mencecah 3 juta tong sehari pada akhir tahun ini. Jika Iraq melipatgandakan usaha pengeluaran minyak dalam tempoh terdekat ini, maka tidak mustahil, ianya akan mencecah 4 juta tong sehari pada akhir tahun ini juga. Inilah yang telah diarahkan oleh Nuri Al Maliki pada awal tahun ini.  Maka kita akan memantau berita prestasi Iraq dalam pengeluaran minyak dari bulan ke bulan.  Antara sumber sahih hal ekonomi Iraq, baca di sini.

Manakala itu bajet Amerika masih dalam ketidaktentuan. Baca ini.

Sambil itu damaikan hati anda dengan mengingati Allah jua. Bak kata Imam Shafie, jika hati anda masih tidak aman tenteram, berdoalah kepada Allah supaya digantikan dengan hati yang lain pula. Ha ha. Serius ni bib.

Saya harap Just Hopin akan melayan anda setiap malam melalui face booknya. Sudah beberapa orang yang telah join   FB Just Hopin. Maka amanlah saya sekejap. Wooo.

Jumpa semula  pada 17hb April.  Saya  nak bermunajat untuk Sarawak  pula. Woooo.