Friday, September 21, 2012

DINAR IRAQ TERKINI: DARI TRILION KE BILION

Jurucakap Iraq mengatakan cadangan penghapusan 3 kosong terhadap Dinar Iraq akan membolehkan jumlah edaran Dinar Iraqnya  yang bertrilion akan menjadi berbilion sahaja. 

Samada kekal trilion atau menjadi bilion, apakah nilainya berbanding nilai USD?  Itulah yang misterinya. 

Tak logiklah jika Iraq mahu mengurangkan  asetnya/kekayaannya  dalam  USD, hanya dek kerana mahu mengurangkan jumlah edaran Dinar Iraq dari trilion ke bilion. Iraq mestilah mempastikan sekurang kurangnya nilai Dinar Iraq tetap sama dengan USD, walaupun  jumlah edarannya menjadi bilion sahaja.

Cukup suspen proses pembuangan 3 kosong ini. Indonesia tak pula kecoh nak buang 3 kosong pada rupiahnya walaupun wang kertasnya juga berpuloh ribu rupiah. Ha ha.

Ada juga Ahli Ekonomi Iraq yang mengatakan pembuangan 3 kosong tidak memberi apa-apa  kesan  kepada Iraq.  Yang penting Iraq mengawal dan menguasai edaran mata wangnya.  Dan ada yang mencadangkan Iraq perlulah meminta  pembeli minyaknya  menggunakan Dinar Iraq.  Dengan ini matawang Iraq yang bersepah ke seluruh dunia akan kembali semula ke Iraq. Jika syarat ini yang Iraq tetapkan,  maka tidak dapat tidak Kerajaan Malaysia amat memerlukan Dinar Iraq yang ada  di tangan anda.  Woooooo