Monday, February 3, 2014

DINAR IRAQ: 30 NEGARA TERKAYA DUNIA

Pada 2028, Iraq diramalkan menjadi salah sebuah dari 30 negara terbesar ekonominya  di dunia ini, seiring dengan Amerika dan China.

Pada 2028, diramalkan KDNK Iraq adalah USD 33 trilion berbanding dengan Amerika sebanyak USD 32 trilion.

Menjelang 2017, Iraq akan mengeluarkan minyak 8 juta tong sehari.

Jika 2017, 3 tahun lagi. Jika 2028, 14 tahun lagi. Mana boleh tahan mahu menunggu prestasi ekonomi Iraq pada masa itu. 

Apa  pun kini CBI sudah melalui marhalah meningkatkan rezabnya melalui terbitan bon dan jualan emasnya.  Kenaikan rezab dengan sokongan faktor lain, akan meningkatkan nilai sesuatu matawang. Bagi penyimpan dinar Iraq di Malaysia, mereka tidak peduli dengan nilai RM yang semakin jatuh berbanding dengan dollar USD. Yang mereka pentingkan ialah RVnya Dinar Iraq. Woooo. 

Yang makan gaji, jika buat bisnes atau kerja sambilan, bukan bertujuan untuk jadi jutawan. Jika mahu jadi jutawan, kena bisnes sepenuh masa. Bisnes sepenuh  masa perlu modal yang cukup dan agak besar juga. Bagi kita yang buat bisnes sambilan, lebih kearah bertujuan menampung kos hidup yang semakin membebankan.  Jika bisnes sambilan kita boleh manampung bayaran ansuran pinjaman kereta atau rumah, itu sudah dikira terlalu berjaya. Langkah seterusnya ialah mendapatkan pendapatan sama banyak dengan gaji kita sekarang. Itu cadangan saya jika anda ingin menceburkan diri dalam bisnes sambilan. Ya, tunggukan bisnes baru, modal kecil  untung 100% dan royalti income infiniti. Sms nama anda kepada saya 012-2104244. Tunggu hari pelancarannya.

13 Feb ini saya ke Sabah sehingga 19hb. Mahu bercanda dengan dua orang  sahabat lama 38 tahun lalu yang sama-sama belajar terjemahan al quran di Madarah Ittiba As Sunnah Kuala Pilah (MIS). Sebenarnya MISlah perintis  pertama kaedah  terjemahan al quran per-kata, yang kini melimpah dipasaran, yang kebanyakannya cetakan dari Indonesia. Saya berhutang budi dengan MIS dan berbangga dengannya. Hantarlah anak anda belajar di sini ketika musim cuti sekolah untuk mendapatkan kaedah dan formula ekspres  menterjemah al quran.  Jangan fikir nak kaya sahaja. Woooo.

Jika sempat jumpa minggu depan atau selepas 19 hb.