Friday, September 26, 2014

DINAR IRAQ TERKINI: NAIK 30%?

Di pasaran kehidupan banyak cerita bagaimana orang mahu membuat wang dengan segera.  Pelbagai idea, usaha dan cara  diperkenalkan.  Ada yang berjaya, kurang berjaya dan ada juga yang gagal langsung atau gagal separuh. Ha ha.

Hari ini saya dihubungi oleh  seseorang yang mahu  membeli sebanyak 1 bilion dinar Iraq. Ha ha. Janganlah terperanjat. Dia kata.  Dinar akan naik 30% lagi selepas 6 Oktober ini,   Jika benar , Alhamdulilah.   Tetapi insan tersebut hanya mengambil sekeping dinar 25K untuk memeriksa keasliannya. Jika ok, dia  akan beli 20 juta dinar.  So, saya tunggulah pada minggu hadapan untuk insan tersebut membeli 20 juta dinar dan selepas itu 1 bilion dinar. Saya pun tak ada stok  1 bilion dinar. Siapa nak bagi modal kepada saya. Ha ha.

Apa pun kita buat kena berpada pada. Jangan terlalu takut dan jangan terlalu berani. Dinar ada prospek tetapi bukan semua wang kita perlu digunakan untuk membeli dinar. Dinar mungkin lambat naik atau tak naik tetapi janganlah sampai takut sehingga langsung tak mahu menyimpan sedikit dinar.   Simpanlah ala kadar. Kok naik, merasa juga kita. Jika tak naik, taklah  kita jadi gila. Wooo.

 OK, selamat menunggu hari  raya aidil adha.

Jika ada saudara mara yang sakit buah pinggang dan kencing manis, makan ini.