Friday, February 13, 2015

RV dan keperluan Apungan.

Beberapa hari yang lalu kecoh dinar akan RV dalam bulan Februari ini atau selewat-lewatnya 1 Mei 2015. Bagi saya jika tepat ramalan itu, bersyukurlah kepada Allah Taala. Tetapi jika tak berlaku janganlah tuan-tuan menghempas kepala sendiri. Hahaha. 


Sebenarnya dalam kes Dinar Iraq, ada 2 isu utama.  Pertama, ialah Revalue atau penilaian semula dinar iraq. Kedua, isu apungan dinar di pasaran wang. 


Hakikatnya, revalue boleh berlaku samada wang itu belum diapungkan atau telah diapungkan di pasaran. Jika wang dinar itu belum diapungkan di pasaran, maka nilainya ditentukan oleh Bank Negara Iraq. Tetapi jika dinar telah diapungkan, maka nilainya ditentukan oleh pasaran wang itu sendiri. 


Nilai dinar Iraq ini telah pun naik sejak November 2003 sehingga sekarang. Bank negara Iraq telah pun mengRV ( menilai semula nilainya ) sejak 2003 hingga sekarang bermula dengan nilai 4000 Dinar / 1 USD ke 1300 Dinar , ke 1230 Dinar dan kini 1167 Dinar/ 1USD. Tetapi nilai ini tidak signifikan kepada kita selaku penyimpan dinar. Kita mahu sekurang-kurangnya nilai dinar itu USD0.30 sepertimana nilai sebelum Amerika masuk Iraq pada 2003.


Katakan, Bank Negara Iraq menilai dinar iraq ini ke USD 0.30 atau lebih lagi daripada itu, barulah bank negara Iraq membuat tindakan yang bermakna untuk mengapungkan dinar ini. Yang nak saya tegaskan pada tulisan ini ialah bank negara Iraq mempunyai kuasa untuk menaikkan nilai yang signifikan berbanding matawang asing lain supaya apabila ia diapungkan ke pasaran, dinar itu setanding dengan nilai matawang negara - negara jirannya.


Di sini, bank negara Iraq hanya akan mengambil keputusan mengapungkan dinarnya ke pasaran antarabangsa apabila ia benar-benar yakin matawangnya stabil & tidak jatuh menjunam apabila ia berada di pasaran. Kalau tidak reputasi Iraq akan jatuh dan memberi kesan buruk kepada ekonomi Iraq.


Bagi saya, Bank negara Iraq lebih tahu senario ekonomi dan matawangnya. Semua bank negara dalam dunia ini berusaha memperkuatkan nilai matawangnya, termasuklah Iraq. Indikator utama yang perlu untuk kita menjangkakan nilai dinar ini naik hingga USD 0.30, sekurang-kurangnya, Iraq perlu mengeluarkan minyak sebanyak 5 juta tong sehari. Kini Iraq baru mengeluarkan 3juta tong sahaja. Itulah persoalannya sekarang, bilakah Iraq mampu mengeluarkan minyak 5 juta tong sehari ?


Moga-moga tak ada orang hentak kepala pada 1 Mei 2015. Wooooo.


Selamat Makan Limau !