Tuesday, May 12, 2015

CBI Sabotaj Dinarnya Sendiri.

1 Mei telah berlalu. Ramai org telah kaya. Bukan kaya kerana telah RV. Tapi kerana kaya dibayar 2 kali ganda daripada harga pembelian dinarnya dari seseorang di Malaysia ini. Hahaha.

Di pasaran ada dikalangan penjual dinar yg menjanjikan yangg muluk muluk dan sanggup membayar 2x ganda jika dinar tidak RV. Walaupun RV itu akan berlaku tetapi tiada siapa pun yang boleh menjanjikan tarikh sebenar RV. Bank negara yg punya kuasa untuk meng Rv pun tidak menjanjikan apa apa. Kita memang berharap dan berdoa utk RV tetapi kita tak boleh berbohong bahawa kita tahu tarikh RV.


Dilaporkan Parlimen Iraq telah meluluskan penerbitan dinar Iraq dalam note yg baru yg bernilai 50k, 100k, dan 200k. Penerbitan Note note besar ini memberi pelbagai makna dan tafsiran. Adakah note baru ini diwujudkan kerana bank negara iraq ingin memperkenalkan note baru yg lebih tinggi kualiti ciri ciri keselamatannya atau adakah kerana nilai dinar tidak akan naik dalam masa yg terdekat. Note yang besar menggambarkan matawangnya bernilai terlalu kecil dan sebaliknya. Ada kajian mengatakan bahawa bank negara iraq akan melupuskan note note dinar yang bernilai kecil dan fokusnya kepada note dinar 500 ke bawah. Maka saya cadangkan sesiapa yang ada menyimpan note dinar 500 ke bawah bolehlah dijual semula.


Harga minyak semakin menaik. Kita doakan Iraq akan meningkatkan pendapatannya melalui kenaikan harga minyak dan mewujudkan surpulus ( lebihan belanjawan ). Iraq begitu teruk sekali ekonominya mengalami dengan menghadapi defisit belanjawan selepas kejatuhan harga minyak beberapa bulan yang lalu. Maka tidak hairanlah bank negara iraq tidak berfikir untuk meningkatkan nilai dinarnya.


Ada beberapa web antarabangsa yang menganalisa betapa pelik dan hairan terhadap sikap bank negara Iraq yang tidak membenarkan kenaikan dinar Iraq sejak 2009 walhal nilai dinar itu secara fundamentalnya layak naik sepertimana berlaku antara tahun 2003 hingga 2009. Jika kenaikan dinar Iraq naik seperti trend 2003 hingga 2009 maka dengan mudah nilai dinar Iraq itu skrg bernilai 1USD. Sikap bank negara Iraq ini seolah olah ada konspirasi untuk mensabotaj penyimpan dinar meraih kenikmatan dari keuntungan dinar iraq. Bank negara Iraq sanggup membiarkan rakyatnya papa kedana dengan nilai dinarnya yang terlalu rendah sekarang.

Bak kata P. Ramlee 'apa punya turrrr daaaaaa'.

Kita memerlukan sel yg sentiasa hidup. Sel dalam tubuh kita sentiasa mati dan perlu dijana semula. Apabila kita berumur 25 thn ke atas, sum sum tulang tidak lagi produktif dan memerlukan rangsangan untuk menjanakan sel. Cellmaxx makanan ajaib mampu menjana 4 juta sel dengan sekali makan.

Sel yang subur dalam badan kita akan memudahkan menyerap vitamin lain dan khasiat ubat yang kita makan. Baik utk pesakit sendi sendi. Ekzema. Diabetis. Darah tinggi. Strok. Kanser. Asma dll.
Cerita lanjut di www.cellmaxx.my