Friday, September 16, 2011

DINAR IRAQ: STATUS TERKINI

Bukan beraya sangat  sehingga tidak mengemaskini blog ini tetapi saya sedang memerhatikan berita-berita yang sahih dari kota Baghdad berkaitan dengan isu RV dinar.  Nampaknya apa yang dilapurkan oleh beberapa web di  luar negara  Iraq dan beberapa kenyataan dari CBI  sendiri,  semacam menimbulkan pelbagai tafsiran kepada kita  semua.

Ada dua kenyataan yang sedang kita perhatikan dengan serius. Pertama tentang pertukaran note baru yang tidak ada 3 kosong, tanpa ada kenyataan berkaitan dengan nilainya.  Jika 25000 Dinar menjadi 25 Dinar tanpa ada sebarang perubahan  kepada nilai Dinar, maka hakikatnya kerajaan Iraq mahu menjatuhkan nilai Dinarnya  ke arah yang lebih parah lagi. Tindakan ini  semcam tidak logik. Kerajaan Iraq dilapurkan  sedang menubuhkan satu Jawatankuasa Khas untuk mengkaji akan kesan pertukaran wang yang  membuang 3 kosong pada dinarnya,  maka saya melihat usaha-usaha CBI masih lagi diragui oleh pihak Kerajaan  Iraq. PM Iraq  ada  Penasihat Ekonominya sendiri untuk mengkaji sebarang cadangan dari pihak berkuasa lain di Iraq. 

Cadangan rv secara jelas seperti tidak disebut oleh CBI dan PM Iraq. Dalam keadaan rizabnya semakin meningkat dari USD 50 bilion ke USD 65 bilion dan hasil minyaknya telah meningkat ke 2.9 juta tong sehari; proses kenaikan nilai dinar secara natural tidak berlaku. Sudah agak lama nilai Dinat terikat kepada 1,1170 Dinar bersamaan dengan USD 1.00. Malah dengan kejatuhan nilai  USD di pasaran dunia pun, ianya tidak memberi impak kepada nilai Dinar. Amat pelik.

Bagi saya  berita dinar akan lebih meyakinkan selepas pembentangan bajet Iraq 2012. Tunggu sahajalah!!!!

Sambil itu, apakah rancangan Iraq menyertai WTO pada November akan berlaku?   Macam sudah lesap beritanya. Haiya!!!!