Friday, December 23, 2011

2 RANJAU LAGI!!!!


Mutakhir ini, CBI melelong dinarnya dengan banyak sekali untuk mendapat dollar Amerika. Perkara ini tidak baik  kerana akan menjejaskan nilai  matawang dinar.  Iraq sepatutnya secara perlahan-lahan mengurangkan lelongan dinarnya untuk menaikkan nilainya di pasaran apabila rv nanti.

Menurut laporan media umum,  tamat sudah proses pengunduran tentera Amerika  dari Iraq. Tetapi mereka semua bermukim di Kuwait. Ala kulli hal, rantau Arab tetap menjadi jajahan Amerika. Ini yang Iran tak berkenan!!!!

Ada dua ranjau atau liku yang Iraq perlu dilepasi iaitu  penamatan Bab 7, PBB dan kemasukan dalam WTO.  Soal pelaburan asing ke Iraq serta hasil minyak Iraq, ianya amat meyakinkan kita.  Adalah suatu yang tidak manasabah bagi sebuah negara pengeluar minyak terbesar dunia, matawangnya dibawah nilai USD 0.01.  Kebanyakan negara yang menamakan dinar dalam mawangnya adalah mempunyai nilai paling kurang USD 1.00.  Lantas, Iraq pun sepatutnya begitu. Malah dari segi sejarahnya, matawang Dinar Iraq pernah mencecah USD 3.30 dan yang paling terendah ialah USD 0.30.

Oh dinar, ramai yang tak tidur malam mengenang rv. Woooo.