Monday, December 12, 2011

3 RANJAU RV

Ada 3  peristiwa yang perlu dinantikan untuk melihat kemungkinan RV:

Pertama: Pengguguran Bab 7. Rundingan sedang berjalan. Bab 7 ini adalah berkaitan dengan bayaran pampasan yang dikenakan ke atas Iraq akibat menyerang Kuwait pada 1990 dahulu. Kuwait dan Iraq sedang mengatur terma bayaran dan penghapusan bayaran pampasan ini.  Aliran tunai atau cash flow Iraq terganggu jika Iraq masih lagi   membayar pampasan perang ini.

Kedua:  Pengeluaran tentera Amerika dari Iraq menjelang 25 hb Disember ini. CBI atau Bank Negara Iraq mengatakan Iraq akan menuju pembebasan ekonomi sebaik sahaja tentera Amerika berundur dari Iraq. Apakah maksud dan kesan pembebasan ekonmi itu?  Amat suspen sekali. Adakah rv akan muncul. Maka janganlah kita tidur selepas 25 Disember ini. Ha ha.

Ketiga: Penyertaan Iraq dalam WTO. Setakat ini WTO belum mengumumkan status Iraq. Lagi cepat Iraq menyertai WTO, lagi cepat Iraq menuju destinasi RVnya.

Ya, 3 liku dan ranjau ini perlu dilalui oleh Iraq untuk mempercepatkan RV. Semuanya sudah dihujung terowong. Tetapi entah bila nak melepasinya. Moga ia muncul pada 2012. Ada orang halus kata, "bulan Februari ini". Ha ha.