Tuesday, April 8, 2014

DINAR IRAQ TERKINI: CBO BELI 90 TAN EMAS

Berita paling gembira berkaitan dinar Iraq, selepas saya kembali dari Kashmir ialah berita   yang  diterima pada 4 April 2014   lalu. Bank Negara Iraq (CBI)  mengumumkan telah membeli 90 tan emas sebagi satu langkah strategi menyokong dan mendokong nilai matawangnya. Dalam dunia kewangan,  mewujudkan rezab emas adalah strategi utama dan  asas  dalam  mempertahankan dan meningkatkan nilai  matawang  sesuatu negara.

CBI secara jelas dan tegas mentakan pembelian emas ini adalah untuk  mempeekukuhkan nilai dinarnya. 9 tan emas tau, bukan 9 kilo!   1 tan ada 1,000 kilo. 90 tan bermakna 90,000 kilo.  1 kilo bernilai sekitar RM 160-18O ribu. Maka kiralah sendiri jumlahnya jika 90,000 kilo.  Kena guna excellah bib....

Dengan usha CBI yang serius memperkukuhkan rezab emasnya, harapan kita ingin melihat dinarnya meningkat adalah   sesuatu yang optimistik.  Soalnya bila. Esok? Bulan depan? Tahun depan?  Moga jangan bertanya dengan bomoh Malaya. Woooo.   Yang  terasa lama sangat menunggu, eloklah berzikir dan bersolawat banyak-banyak  sambil menunggunya. Berzikir dan bersolawat boleh dilakukan  seorang diri, tanpa perlu buat pentas besar-besar dan bayar sistem lighting  pulohan ribu ringgit. Ibadah itu mudah tanpa perlu habiskan wang rakyat!!!!!!!

Promosi khas catuaba - 2 kotak RM 210.00. Guna puas-puas sebelum datang Ramadhan. Wooooo.