Tuesday, June 28, 2011

REVALUE ATAU REDENOMINASI?

Nuri al Maliki  telah mengarahkan supaya Gabenor Bank Negara Iraq tidak dibenarkan  keluar negaranya sehingga menyebabkan Gabenor berkenaan tidak dapat menghadiri satu persidangan di Rom. Ini berkaitan dengan  cadangan CBI untuk membuat matawang baru kepada jemaah menteri pada minggu lalu.  Nampaknya jemaah menteri semacam ada idea lain dalam isu penilaian semula (rv) dan pemecahan mata wang  yang kecil (redenominasi)

Isu yang menjadi misteri kepada kita ialah:

1. Adakah CBI  akan membuat revalue (penilaian  semula)  terlebih dahulu dan selepas itu mengadakan  mata yang  wang kecil (redenominasi). Jika ini berlaku, maka hasrat kita untuk  menjadi jutawan akan tercapai. Atau

2. Adakah CBI akan membuat matawang baru dengan angka pecahan yang kecil tanpa ada revalue (penilaian semula). Jika ini berlaku, maka kita tak untung dan tak rugi  tetapi buang masa kita sahaja -  yang letih menanti sekian lama.  Dah lama berangan kaya  katakan. Ha ha. 

Bagi kes ke 2 diatas, ada dua kemungkinan pula yang akan berlaku:

1. CBI akan membenarkan kita menukar note besar kepada note kecil. Notenya tetap bernama Dinar Iraq. Misalya sekeping note 25,000 ditukar untuk mendapatkan note 100 Dinar sebanyak 250 keping.  Jika selepas itu   rv atau nilai dinar naik secara beransur-ansur pun kita tetap akan beruntung. Atau

2. CBI mengadakan note baru misalnya dinamakan New Iraqi Dinar. Kemudian semua note lama ditukar dengan note baru yang telah telah dibuang 3 kosong, misalnya note lama 25000 Dinar lama akan ditukar ganti dengan note baru 25 Dinar. Kes ini  sama dengan kes Turki. Jika rv, ianya rv atas note baru. Jika ini berlaku, rv tidak memberi makna kepada kita. Saya rasa Amerika akan menyerang Iraq semula kerana Amerika akan rugi berbilion  dollar  lagi.  Woooo.

Jika tak faham boleh talipon saya. SMS tak akan dijawab. Ha ha.