Wednesday, August 10, 2011

DINAR IRAQ: RV ATAU TUKAR NOTE DULU?

Pada akhir  2003 nilai Dinar Iraq ialah 4,000 Dinar bersamaan dengan USD 1.00. Ianya meningkat sedikit demi sedikit sehinggalah pada tahun 2009, nilainya ialah 1,170 Dinar bersamaan dengan USD 1.00. Ini bermakna kenaikannya adalah melebehi 100%. Mengapakah nilainya tidak menaik selepas kondisi ekonomi dan politik Iraq semakin baik? Kalau tidak RV pun sepatutnya nilai Dinar telah naik dan tidak kekal seperti nilai sekarang?

Kononya cadangan menukar note baru Dinar nanti adalah untuk  memperkukuhkan nilai dinar dengan membuang tiga kosong pada angka dinar itu.  Kita masih tertanya-tanya apakah implikasi kepada rakyat Iraq yang menggunakan dinar pada perbelanjaan hariannya nanti. Adakah peniaga Iraq akan meletakkan dua tanda harga pada setiap barangan. Pertama, dengan nilai Dinar yang baru dan yang kedua, dengan nilai dinar lama. Ini pernah damalkan di Turki.

Isu pertukaran note lama ke note yang baru tidak merisaukan saya kerana saya yakin pihak berkuasa Iraq akan memberi tempoh yang cukup  untuk penyimpan Dinar menukarnya. Turki mengambil masa lebih lima tahun berbuat demikian.

Jika RV terlebih dahulu, kemudian diikuti dengan pertukaran note baru, itulah yang sebaiknya.

Jika tukar note terlebih dahulu, kemudian diikuti dengan RV, maka kita memerlukan kadar RV melebehi USD 5.00, barulah berbaloi. Ha ha.


Drama dinar Iraq masih suspen di akhir episodnya. Woooo.


create your own banner at mybannermaker.com!