Tuesday, August 2, 2011

DINAR IRAQ: YANG DI TUNGGU RAMADAN INI

Kini kita sudah berada di dalam bulan Ramadan. Kita menunggu ketibaan malam lailatul qadr. Dan tak salah jika kita menunggu  sama  hari  RV. Ha ha.

Ramai yang beranggapan krisis hutang di US, membolehkan RV dinar Iraq dilakukan dengan segera. Dalam kontek ekonomi, masalah ekonomi US tidak ada kena mengena dengan ekonomi Iraq. RV dinar  Iraq adalah kerana untuk keperluan ekonomi Iraq bukan untuk menyelesaikan masalah ekonomi US. Tetapi jika Iraq mengRV dinarnya, ianya sedikit sebanyak membantu reserve US. Namun ianya tak boleh menyelesaikan semua masalah ekonomi  US.


Di US, bukan sahaja negaranya yang terbeban dengan hutang lantaran terlibat dengan peperangan di luar negra, tetapi syarikat dan rakyatnya terbelenggu dengan hutang. Rakyat US telah menggunakan hutang kad kreditnya sejumlah 10 tahun pendapatannya akan datang. Wau. Apa tak bankrapnya.


Ada sumber mengatakan Iraq sedang menunggu kelulusan parlimennya untuk mengeluarkan note baru. Dan note baru ini telah mengambil kira akan pembuangan 3 kosong. Namun buang 3 kosong pada  nilai atau pada angka matawangnya   masih tak dapat dipertentukan.  Saya telah memperkatakan isu ini  pada posting sebelum ini. 

Rasanya parlimen Iraq tak bersidang pada bulan Ramadan. Jika bersidang, di luar kebiasaan budaya Arab yang tidak bekerja di bulan puasa. Wooo.

Terima kasih  atas sms  ucapan selamat  puasa dari anda semua. Hebat-hebat ucapannya. Yang mampu saya lakukan ialah mengaminkannya sahaja. Ha ha. Pendek, tetapi bermakna  tuuuu.