Tuesday, November 8, 2011

EKONOMI BOLEH DIRAMAL

Oleh kerana  tidak ada  berita yang menarik berkaitan dengan dinar Iraq,  maka saya tidak mengemaskini blog  ini.  Namun ada pula yang resah gelisah pula. Ha ha. Kesian ya. Sebenarnya saya telah memberi beberapa link pada posting lalu untuk anda  mengetahui perkembangan dinar Iraq  tanpa membaca blog saya. 

Ekonomi berubah dari masa ke semasa seperti politik juga. Kita meramalkan masa depan berdasarkan fakta lalu dan masa kini. Mungkin tepat, mungkin hampir tepat dan mungkin salah terus. Ianya bukan al-quran atau hadis yang 100% benar dan akan terjadi. Walaupun  prospek   ekonomi   boleh diramal  tetapi kita tidak tidak mampu meramalkan secara tepat bilakah ianya akan terjadi.   Sebelum ini, ekonomis meramalkan China akan menjadi kuasa ekonomi dunia menyaingi US. Kini, ianya benar benar terjadi.  Jepun pun dianggap begitu. Tetapi Jepun dilanda tsunami. Maka terganggulah ekonomi Jepun buat sementara waktu. Sekarang Jepun memikirkan bagaimana nak beri makan kepada rakyatnya!!!!


Sesiapa  pun  boleh  memberi pandangan  apa sahaja. Anda boleh percaya atau tidak. Anda boleh bersetuju atau tidak. Jika anda percaya tetapi ianya tak berlaku, janganlah kecewa. Kita mengharap Amanah Saham Johor dan Amanah  Saham Terengganu menaik tetapi menjunam juga. Kalau tak mahu risko, jangan main dunia pelaburan!!!. Ha ha.

Prospek ekonomi boleh diramalkan, bukannya suatu yang sukar:

Iraq akan bebas dari kuasa tentera Amerika. Ianya terjadi sudah.

Iraq akan memulihkan ekonominya. Benar, ianya telah mulai  berlaku.

Irak akan mengeluarkan minyak 3 juta tong sehari. Benar, ianya telah menghampiri ke angka teresebut.

Iraq akan melangsaikan hutang luarnya. Benar, ianya telah berjaya dikurangkan

Irak akan menambahkan rezabnya. Benar, ianya telah berjaya dibuat.

Iraq akan  menarik ramai pelabur luar. Kini melambak syarikat yang masuk ke Iraq.

Hanya Iraq belum mengapungkan dinarnya sahaja. Ha ha. Tunggu sahaja le. Wooo. Kok ditunggu memang terasa lama. Kalau buat tak tau, sekejap sahaja. Kesian  jika ada yang sakit jiwa dan marah-marah dinar tak apung. Tak dapek den nolong do. Wooooo. Kan saya dah tegaskan antara sekarang sehingga 2013!!!!!.