Friday, July 8, 2011

DINAR IRAQ: IRAQ TERBITKAN BON

Iraq dijangka akan menerbitkan bon pada awal tahun hadapan. Kali terakhir Iraq menjual bon ialah pada tahun 2006. Sesebuah  negara yang mampu menerbitkan bon adalah kerana keyakinan kepada prestasi ekonominya dan kemampuannya untuk menjelaskan hutang luarnya.

Iraq berjaya mengurangkan hutang luarnya sebanyak USD 135 bilion pada 2003 ke USD 40 bilion pada masa kini. Ini adalah satu kejayaan yang luar biasa  bagi Iraq  sehingga dikatakan Iraq adalah negara kedua tertinggi kadar pertumbuhanya selepas Qatar berbanding dengan  negara-negara lain  di rantau Timur Tengah dan Afrika Utara.  Maka tidak hairanlah IMF begitu yakin dengan ekonomi Iraq. Berita  ini amat baik untuk faktor ke arah RV. Woooo

Jika pada tahun 2003, 4000 Dinar bersamaan USD 1.00 dan pada 2006 telah mencapai nilai 1200 Dinar bersamaan USD 1.00, mengapakah nilai dinar seperti tidak berubah sehingga sekarang?. Jika mengikut kadar kenaikan secara puratanya, maka nilai dinar kini sepatutnya adalah  1 Dinar bersamaan USD 1.00.  Soalnya mengapa ini tidak berlaku walhal ekonomi Iraq semakin baik. Kadang-kadang rasa nak belangkong kepala Gabenor Bank Negara Iraq ini. Ha ha ha.

Hiburan menanti RV klik di sini.