Monday, July 4, 2011

DINAR IRAQ: NOTE BARU?

Menurut Dekan Fakulti Pentadbiran dan Ekonomi,  Universiti Baghdad, Alaa Farhan, pertukaran matawang Iraq jika dibuat, ianya  tidak akan memberi kesan kepada nilainya kerana nilai matawang Iraq adalah bergantung dan berkait  dengan pembangunan ekonomi Iraq  itu sendiri.

Sebab utama matawang Iraq itu akan  ditukar  nanti  adalah kerana hendak mempastikan saiz matawang dan kualiti kertas matawang  itu boleh digunakan di mesin ATM. 

Sementara itu ada seorang jurucakap  Bank Negara Iraq mengatakan  bahwa CBI akan berusaha membuang 3 kosong dari matawang Iraq dalam tempoh segera dan paling lewatnya pada akhir Jun 2012. Apakah maksud membuang 3 kosong ini masih  tidak jelas lagi dari segi modus operandinya. Adakah kerana mahu menaikkan nilai dinar dari 1,170 ke 1.17 Dinar bersamaan USD 1.00   atau hendak menjadikan  25,000 Dinar ke 25 Dinar melalui matawang dinar yang baru. Ramai yang beranggap pilihan yang paling betul ialah menaikkan nilai Dinar dari 1,170  Dinar ke 1.17 Dinar bersamaan USD 1.00.  Pendapat  ini sama dengan pendapat Alaa Farhan, Dekan Fakulti Pentadbiran dan Ekonomi, Universiti Baghdad.