Friday, March 16, 2012

DINAR IRAQ: MAINLAH SAHAM JIKA NAK UNTUNG HARIAN

Setiap orang kena ada kerja utama. Kerja utama untuk menyara diri dan ahli keluarga. Dalam Islam, tugas ini dianggap ibadah. Dapat pahala. Tetapi janganlah sampai tinggal ibadat wajib seperti solat. Bukan main, kerja boleh  sampai 8 jam tetapi tak boleh bagi masa 10 minit untuk solat wajib. Itu sudah dikira "tarak patut". Ha ha.

Ada orang dengan satu kerja utama, sudah berlebih wangnya. Tak perlu kerja atau membuat aktiviti lain. Bukan sahaja cukup untuk  anak bini, tetapi boleh  melancung dan membuat simpanan hari tua. Tetapi ramai juga tak cukup. Jika tak cukup, kenalah buat kerja tambahan lain. Ha ha. Maka pelbagai aktiviti dibuat. Dari tanam cili, ternak ikan, bela cacing, jual emas, niaga pasar malam, niaga MLM, jadi broker tanah, main forex, main saham dan jual orang (jual pekerja asing le). Wooo. Bautlah apa sahaja, asalkan halal. Jika tak berjaya tetap dapat pahala. Pahala berusaha. Ha ha. Betullah, jangan tak percaya.

Ada orang cari income  harian atau bulanan. Ada orang cari income tahunan. Ada orang cari income sedekad (10 tahun). Penyimpan Dinar Iraq adalah  pencari income sedekad. Ha ha. Tetapi gayanya macam mencari income harian. Tu yang tak kena tu. Bagi orang yang suka memantau dinar setiap hari,  alangkah baiknya mencari income harian. Antaranya ialah dengan "main saham" di BSKL. Ha ha.  Sekarang jika anda ada  wang RM 50,000, anda diberi loan RM 150,000 untuk main saham. Nak tau cerita lanjut, sila belanja teh saya. SMS tak layan. Talipon akan dilayan. Woooo. Biar Maxis untung lebih. Ha ha.