Tuesday, April 9, 2013

DINAR IRAQ TERINI: INDIA SIMPAN USD

Saya pernah ke India, jalan jalan cari makan. Apabila pilihan raya, matawang USD cukup laris di India. Dalam pilihan raya banyak wang digunakan untuk perbelanjaan kenpen pilihan raya. Kontraktor atau pembekal tidak menerima matawang Rupee, sebaliknya mahu matawang USD. Mengapa?   Matawang rupee tak stabil. Maka ahli perniagaan lebih selamat menyimpan USD. Jatuh naik matawang Rupee setiap  hari dilaporkan di muka hadapan akhbar utama India. Begitulah prihatin sekali  rakyat India terhadap matawang rupeenya.

Di Malaysia pun rakyatnya prihatin dengan kenaikan matawang. Tetapi bukan prihatin dengan RM. Depa amat prihatin dengan kenaikan Dinar Iraq. Ha ha. Ada yang  yang talipon saya jika saya tak update blog ini. Woooo. Baik punya rakyat Malaysia, yang peka dengan  matawang Iraq sahaja.  Ha ha. 

Apa pun kini, pihak berkuasa Iraq sudah mula risau dengan aktiviti  lelongan dinarnya secara kerap. Jika matawang Iraq kuat, lelongan ini tidak diperlukan lagi, kerana nilai matawangnya mampu punya kuasa beli yang lebih tinggi lagi di luar negaranya.  Tak taulah berapa lama jangka masa yang diperlukan oleh Iraq untuk menguatkan matawangnya. Donal Trumph pun dah naik risau juga kerana beliau pun turut sama menyimpan Dinar. Tetapi risau dia taklah macam risaunya kita. Risau kita sampai merajuk-merajuk tak hendak usik isteri. Jika anda cool dengan isteri, wajib mencuba catuaba. Wooo. Baca di sini.

Jangan lupa undi Pakatan Rakyat. Tol dan hutang PTPTN dihapuskan. Lagi banyak dari BRIM. Woooo.