Sunday, October 9, 2011

KITA TUNGGU BAJET IRAQ

CBI sentiasa ditemui dan dipantau oleh pelbagai institusi atau badan kewangan dunia. Pelbagai sessi dailog diadakan antara kedua pihak. Pihak luar masih belum berpuas hati dengan persediaan CBI dalam menghadapi  cabaran kewangan di peringkat  global. Namun pihak luar amat yakin dengan kemampuan ekonomi Iraq kerana Iraq merupakan negara terbesar dalam rezab minyak dan gas!!!

Cabaran terbesar CBI ialah memperkukuhkan instrumen kewangan seiring dengan kehendak dunia. Apungan dinar memerlukan satu instrumen yang kukuh. Rumah Iraq kena siap menerima tetamunya. Iraq bukan sahaja akan berdagang menggunakan US dollar, tetapi terpaksa menerima semua matawang dunia selepas dinarnya diapungkan. Dan barang tentu, Iraq pun  kena bersedia menerima RM  juga.

Cabaran Iraq bukan sekadar membuang 3 kosong pada notenya, tetapi bagaimana Iraq mampu mengurus keluar masuk semua matawang dunia  selepas meliberalisasikan ekonominya!!!!

Kita masih menunggu perbahasan Bajet Iraq.  Esok, kita tunggu Anwar membahas Bajet Najib pula. Yang pasti cukai impot seluar  dalam sudah turun. Boleh jadi Superman selepas ini - pakai seluar dalam di luar.

Woooo