Wednesday, April 18, 2012

DINAR IRAQ: TAK TAHAN MAKAN GAJI DAAA

Minggu lalu hangat diperkatakan bahwa Kabinet Iraq menolak cadangan membuang 3 kosong pada note dinarnya. Malah Shabibi, Gabenor CBI bakal digantikan dengan orang lain pada akhir tahun ini.  Semacam ada satu perancangan lain pula dikalangan pihak berkuasa dalam kabinet Iraq.  Kabinet mempunyai panel penasihat ekonomi  sendiri yang kadang-kadang dilihat tidak sama pandangannya dengan pihak CBI dalam sesuatu isu ekonomi.

Pergolakan di Syria dan ancaman Amerika ke atas Iran menyebabkan rakyat di negara-negara Arab  menukar matawang negara sendiri kepada USD.  Secara relatifnya nilai Dinar jatuh berbanding dengan USD juga. Kerajaan Iraq amat sensitif dengan perkara ini. Kejatuhan nilai Iraq akan menyebabkan kuasa beli rakyat Iraq semakin menurun.  Maka kerajaan Iraq sedang berusaha memulihkan nilai Dinarnya. 

Seperti lapuran lalu, Iraq sedang terus berunding dengan Kuwait untuk  meyelesaikan isu Bab 7. Isu ini semcam menghambat kemajuan ekonomi Iraq dan ianya perlu diselesaikan segera.  

Harga minyak dunia semakin naik. Negara pengeluar minyak  seperti Iraq   akan mendapat limpahan keuntungan.  Jika Bajet 2013 Iraq adalah positif, maka harapan RV semakin cerah. Itulah pendapat para peramal ekonomi.  Tetapi kita mahu RV tahun ini juga. Ramai kawan-kawan dah tak tahan "kojo" makan gaji.  Woooo.Hidup kena bergaya, baru orang percaya. Klik di SINI