Tuesday, April 3, 2012

KYAT OH KYAT

Rupa-rupanya dalam senyap senyap ramai juga penyimpan wang Myanmar atau Burma - Kyat. Ha ha. Kyat tidak pernah ada rekod lama yang menunjukkan nilainya yang tinggi seperti Dinar Iraq. Maka niat atau harapan melihat Kyat naik melambung apabila diapungkan semalam tidaklah terjadi atau menjadi. Apa boleh buat, taik kambing bulat-bulat. Tetapi semalam banyak web site yang masih mencatat nilai Kyat yang lama. Apa lagi ramailah yang berangan menjadi kaya.

Setakat ini Money Changer atau Bank di Malaysia belum mengadakan perkhidmatan jual beli wang Kyat, walaupun ratenya sudah ada di web site Bank Negara Malaysia.

Nilai 5,000 Kyat sekarang  tidak sampai RM 20.00. Tak tahulah bilakah  5,000 Kyat boleh menjadi RM 100.00. Kita tunggu khdimat  Air Asia keYangon, Myanmar untok  makan tomyam   dengan  kyat yang kita  miliki. Saya pernah makan tomyan di Yangon pada akhir 1990an. Lebih sedap dari tomyam Thai. Wooo.  Saya pergi  ke Myanmar dahulu   bersama Hj Subky Latif, wartawan dan veteran politikus Pas. Kebetulan sepupu Hj Subky adalah duta Malaysia di sana. Apa lagi dapat makan  freelah. Ha ha.

Mulai hari ini  SMS  berkaitan kyat, saya tak jawab. Talipon sahaja. Wooo. Mau kasi untong Celcom!!!!!

Cerita kyat  dalam blog ini akan ditamatkan selepas ini. Ini blog Dinar Iraq daaaaa. Woooo.

Jiwa mahu tenang bib. Klik di sini.