Friday, April 27, 2012

DINAR IRAQ TERKINI: MEI?

Ahli Ekonomi berpendapat Iraq perlu dibebaskan dari Bab 7  supaya nilai wang dinarnya  tidak  diancam  dengan tuntutan hutang luar. Tanpa ancaman ini, barulah nilainya lebih bebas untuk menaik lagi.

Dua hari lalu dilaporkan bahwa PPB membayar pampasan sebanyak USD 1 bilion kepada Kuwait atas kes  perang Iraq-Kuwait  pada 1990 lalu. Pelik juga kenapa PBB yang membayarnya, bukan Iraq yang kena bayar. Adakah PBB, yang dibawah  "pengaruh"  Amerika  mahukan Iraq segera bebas dari Bab 7.  Isu  Bab 7  akan cuba ditamatkan  pada selewat-lewatnya akhir Jun ini. Jika ya,  cerah masa depan  RV  Dinar Iraq.  Malah kini, kononnya dikatakan ada sendikit membeli Dinar pada nilai RM 0.30 bagi 1 dinar. Kita akan tahu hasilnya pada bulan Mei ini. Tak taulah samada  1 Mei atau 15 Mei atau 31 Mei.  Tunggu sahaja. Jika betul Dinar dapat ditukarkan kepada nilai RM 0.30, saya pun nak tukar. Wooo.

Kali ini saya melihat kabinet Iraq memberi perhatian serius kepada nilai Dinar.  Ya, jika  sebuah negara tidak mahu wangnya diapungkan, maka negara itu adalah negara primitif. Wang kyat yang tenggelam sejak 1977, akhirnya terpaksa diapunglan juga pada 1 April lalu. Tetapi saya tidak tahu adakah sesiapa yang menjadi jutawan dengan apugan Kyat?  Ha ha.

Dalam perkembagan yang lain pula, beberapa bank asing sudah mulai membeli  ekuiti bank tempatan Iraq.  Ini membayangkan bank asing  amat  yakin sekali kepada prospek  ekonomi dan  nilai  matawang Iraq. Jika dinar  akan melemah, bank asing tidak akan berminat  membelinya.  Tindakan bank asing ini menambahkan iman saya kepada nilai Dinar Iraq. Woooo.

Ya, melabur kepada anak, yang paling baik sekali. Dapatkan makanan cerdas minda terbaik dan terawal di pasaran. Klik di sini.