Saturday, April 21, 2012

DINAR IRAQ TERKINI: SYARAT MENGGANDA PENDAPATAN

Sebagai muslim pra syarat kejayaan dalam kehidupan ialah mentaati Allah. Bukan sukar hendak mentaati Allah. Lebih mudah dari main bola atau tengok bola di stadium. Perkara asasnya ialah buat yang wajib dan menjauhi yang haram sahaja. Yang wajib bukannya banyak pun  dan bukan semua kena buat   serentak.  Setiap yang wajib  ada syarat-syaratnya  terlebih dahulu, barulah   wajib dibuat.

Syahadah, mudah je, dah buat pun.

Solat, setakat lima waktu sahaja. Jika musafir lebih 5km atau sibuk kerja, boleh jamak. Lebih baik jamak dari qadha. Ha ha.

Puasa, tunggu ramadhan baru kena  buat. Bukan kena buat hari-hari pun. 

Zakat, jika cukup nisab dan haul - baru kena bayar.  Secara puratanya, kadar zakat ialah 2.5% sahaja. Sikit sangat tu,  Belanja  hisap rokok,  bil talipon dan internet lagi banyak dari itu. Ha ha.

Haji- jika dah ada wang cukup, baru buat. itupun sekali sahaja seumur hidup. 

Mudahnya, yang sering perlu kita buat ialah solat. Kalau selalu solat sehari lima kali, ianya akan terrasa ringan. Yang kaki berniaga pasar malam, belajarlah cara-cara menjamak solat.

Kita tidak dikatakan  suskses, jika mengabaikan solat.  Walaupun kita kaya atau  besar pangkat - tak dikira sukses jika mengabaikan solat.   Kalau miskin dan kecil pangkat  serta tidak solat,  lagilah malang nampaknya.  Jangan ponteng solat bib. Putus hubungan kita dengan Alah, jika tak solat. 5  minit sahaja. Makan pun lebih lama lagi!!!!!

Syarat pertama mengganda pendapatan ialah TAAT KEPADA ALLAH.  IBADAT PERTAMANYA IALAH SOLAT.  Kekadang kita marah  orang murtad, tetapi  tak solat pun kira  macam dah  tak beragama  juga. Maaf saya cakap begini, macam omputeh cakap - sory to say. Woooo.

Untung 100% jika promote produk ini. Jangan tak klik ya.