Monday, July 20, 2009

BANK DI IRAQ - PELABUR UTAMA DINAR

Membeli dan menyimpan dinar bukan kerja utama orang awam tetapi bank. Bisnes utama bank ialah pertukaran wang. Selepas Saddam, dunia perbankan Iraq semakin rancak, berkembang dan sistematis mengikut peraturan dan undang-undang berkaitan dengannya.

Membuka bank bermakna berniaga dan menyimpan matawang negara itu sendiri. Turun naik matawang akan memberi pulangan dan sekaligus risko kepada bank itu sendiri. Dalam keadaan negara yang tidak stabil politik dan ekonominya, hanya negara sahaja mengadakan perkhidmatan bank. Ianya tidak melibatkan bank perdagangan persendirian.

Kini ekonomi dan politik Iraq memberi keyakinan kepada banyak bank persendirian tempatan dan bank komersil antara bangsa. Terdapat lebih 25 buah bank tempatan yang berkembang membuka banyak cawangan di Iraq. Terdapat 6 buah bank luar yang beroperasi di Iraq kini. Jika risiko menyimpan dan berurusniaga dinar Iraq, maka bank inilah pihak pertama yang menanggung risikonya. Tetapi setakat ini merekalah yang beruntung kerana milai dinar naik sedikit demi sedikit. Bagi kita di luar Iraq menunggu nilai dinar naik pada kadar 1 dinar = 0.25USD atau paling kurang 0.10USD. Meletup!!!!!

Jika dinar naik ke USD 0.10 - maka 50,000 dinar yang bermodalkan RM 750.00 akan meraih USD 5,000.00 atau RM 18,000.00. Jika naik USD 0.25 pula, akan meraih RM 45,000.00. Wau - bak kata P.Ramlee. Ha ha.

Nak tau bank mana ada di Iraq klik di sini dan di sini. HSBC dan Standard Charted Bank pun ada!!! Cakap banyak pun tak guna. Beli sekarang.