Sunday, July 19, 2009

DINAR SUDAH NAIK 60%

Apabila Dinar Iraq ditukar kepada note baru yang lebih berkualiti dan mengandungi ciri keselamatan bertaraf antarabangsa pada akhir tahun 2003, nilainya telah naik secara beransur-ansur dan sehingga kini nilai kenaikannya ialah sebanyak 60%.

Walaupun dinar Iraq belum diapungkan, ia tetap naik sedikit demi sedikit dan sehingga kini telah naik sebanyak 60% tanpa disedari pihak awam yang kurang peka dengan potensi dinar Iraq.

Sebaliknya beberapa buah syarikat public listed di USA telah membuat untung beratus juta USD kerana menjadikan dinar Iraq sebagai porfolio pelaburannya akibat kenaikan nilai dinar sebanyak 60% ini.

Kini stok dinar Iraq semakin sukar diperolehi di pasaran luar Iraq kerana penyimpan dinar Iraq sudah melihat bayangan kenaikan nilai dinar Iraq ini secara signifikan selepas tentera Amerika berundur secara rasmi dari bumi Iraq dan tak bersedia menjualnya lagi.

Kalau dulu penyimpan dinar Iraq dikatakan menyimpan koleksi dinar tetapi kali ini dianggap sebagai penyimpan bon bernilai tinggi untuk ditebus pada bila-bila masa.