Monday, July 20, 2009

BERAPA KAYA IRAQ

Kekayaan Iraq menggiurkan Amerika untuk menyerang Iraq pada 2003, bukannya kerana kejahatan Saddam. Saddam itulah yang disokong oleh Amerika apabila perang Iran-Iraq satu masa dahulu.

Berapa kekayaan Iraq?

Iraq merupakan negara kedua terbesar dunia yang mempunyai simpanan minyak yang bernilai 10 trilion USD atau 350 billion barrel - 3 kali ganda dari jumlah yang dimilik oleh Arab Saudi. Bayangkanlah kekayaannya.

Dengan fakta ini, maka tidaklah hairan mengapa rakyat Amerika menjadikan dinar Iraq sebagai salah satu pelaburannya - ibarat membeli dan menyimpan bon- beli dengan harga terendah untuk ditebus untuk satu tempoh yang sederhana panjang. Pihak berkuasa Amerika terpaksa meluluskan satu undang-undang bagi membolehkan syarikat kewangan di Amerika mengimpot dinar Iraq secara sah dari luar, misalnya dari Kuwait atau Jordan. Hanya BNM Malaysia sahaja gagal melihat potensi dinar Iraq ini.

Tak rugi, malah satu langkah bijak menyimpan dinar Iraq sebagai satu strategi alternatif menjana wang tatkala sampai umur pencen kita nanti.

50,000 Dinar Iraq hanya RM 750.00 yang dijangka akan bernilai RM 50,000 pada sedikit masa lagi. Atau 25,000 dinar pada harga RM 400.00.

Ya, sementara stok masih mahu dijual oleh pedagang dinar.

Ringankan jari, taliponlah saya 012-2104244 - Ali