Wednesday, July 29, 2009

MEMBELI KETIKA HARGA LANTAI

Masa terbaik membeli saham ialah ketika harga dilantai. Begitu juga dengan matawang sesuatu negara. Harga lantai sesuatu matawang bukan mudah diperolehi kerana ianya terpaksa menunggu waktu perang atau rusuhan. Hanya waktu perang dan rusuhan sesuatu matawang akan jatuh merudum

Harga 1 Dinar Iraq sebelum perang adalah sekitar USD 3.00.

Pada 2003 harganya tak sampai satu sen USD. Kini ia mulai menaik sedikit demi sedikit tetapi masih belum mencapai satu sen USD. Inilah ketika yang sesuai membeli dinar.

Ahli ekonomi meramalkan nilai sebenar Dinar Iraq ialah paling kurang ialah USD 0.30.

Bayangkan jika anda ada 50,000 Dinar Iraq, maka ia akan menjadi RM50,000.00.

Kos 50,000 Dinar Iraq yang saya jual di negara ini hanya RM 750.00 sahaja.

Risikonya? hanya kesabaran menunggu sahaja. Jika di Kuwait mengambil masa selama 15 tahun nilainya naik dari USD 0.10 ke USD 3.40. Tetapi berbaloi.

Dengan Iraq sebagai pengeluar terbesar minyak dan gas dunia - maka ianya akan memperkukuhkan nilai Dinar Iraq. Lantas kita tidak hairan dunia membeli dinar Iraq berjuta-juta setiap bulan.

Rebutlah kesempatan sebelum Dinar benar-benar naik dan diapungkan di pasaran. Apabila tentera Amerika secara rasmi keluar dari Iraq pada 30 Jun lalu, harapan dinar Iraq diapungkan semakin cerah. Sesungguhnya mengapungkan mata wang merupakan objektif ekonomi sesuatu negara,