Monday, July 20, 2009

RASIONAL JUAL DAN BELI DINAR IRAQ SEKARANG

Apakah pendapatan utama negara Iraq sekarang. Jawapannya ialah menjual matawangnya sendiri kepada bank asing. Pada setiap bulan Bank Negara Iraq menjual dinarnya. Yang terakhir pada 13 Julai 2009 sebanyak USD 170 juta.

Mengapa Iraq menjual dinar. Mengapa bank asing membeli dinar pula?

Iraq menjual dinarnya kerana mahukan matawang asing untuk membiayaai kos pentadbiran dan pembangunan negaranya. Negara lain lazimnya kena mengekspot produk atau perkhidmatan untuk mendapatkan wang asing tetapi Iraq hanya dengan menjual dinarnya sahaja. Dengan bermodal kos kertas dan cetakan, Iraq sudah mendapat income yang berbaloi. Dengan jualan wang dinarnya, Iraq membangunkan negaranya sejak 2003 sehingga sekarang.

Soalnya mengapa negara luar mahu memiliki dinar setiap bulan?

Negara luar membeli dan menyimpan dinar pada harga sekarang untuk kepentingan reseve masa hadapan. Duit dinar yang disimpan itu akan digunakan untuk melabur semula di Iraq pada masa hadapan atau digunakan untuk membeli minyak dan gas dari Iraq. Jika dinar Iraq kini tak sampai 1 sen USD dan akan naik nilainya pada masa hadapan 10 sen USD atau 0.25, hatta USD 1.00, - bayangkanlah betapa keuntungan pemilk dinar itu apabila membeli minyak Iraq pada masa hadapan dengan menggunakan wang dinar yang dibeli pada kos masa kini.

Itulah rasional Iraq menjual dinar.

Itulah rasional pihak luar membeli dinar sekarang.

Masing-masing ada kepentingan untuk jangka pendek dan jangka panjang. Yang tak ada duit -jual barang. Yang ada duit - beli barang. Logik biasa aja.

Tunggu apa lagi. Jualan dinar dijangka tamat pada tahun ini kerana tahun hadapan Iraq akan adakan pilihan raya. Rakyat Iraq akan menentukan arah tuju negaranya. Rakyat Iraq pun nak berpesta bola sepak Piala Dunia juga. Ha ha.

Dapatkan Dinar : 012-2104244 - ALI