Monday, July 20, 2009

POTENSI DINAR - 2

Pasca Perang - satu saat yang ditunggu oleh semua pelabur. Pembangunan semula negara selepas perang terlalu rancak. Ianya melibatkan perbelanjaan negara yang besar - meliurkan ramai kontraktor dalam dan luar negara. Banyak negara yang melalui proses yang sama selepas perang misalnya Jepun, German dan Russia yang rancak pembangunannya.

Bagi sebuah negara pengeluar minyak seperti Iraq, soal kewangan untuk membiayai pembangunan semula negara tidak menjadi masalah. Dalam keadaan sekarang, Bank Negara Iraq telah menjual(melelong) dinarnya kepada bank asing berbiliion USD dan disambut dengan hangat kerana bank asing ini terlalu optimistik dengan dinar Iraq.

Bagi Bank asing membeli dinar Iraq merupakan salah satu potfolio pelaburan serta langkah mengadakan reserve dalam dana mereka sendiri. Apabila dinar ini naik nanti, mereka akan menggunakan dinar ini untuk pelaburan ke Iraq semula. Jika nilai dinar naik ke RM 1.00, pada hakikatnya kos pelaburan mereka ialah RM 0.10 sahaja kerana para pelabur itu telah membeli dan menyimpan dinarnya pada harga sekarang.

Tidak hairanlah, ramai sekali pedagang Amerika telah membuka akaun bank di Iraq. Dan dalam ramai-ramai tu, saya juga turut membuka akaun bank di Iraq. Untung sabut timbul...ha ha ha

Kini, masa terbaik untuk membeli dan meyimpan dinar.

Paling jangan kata tak ada langsung - 10,000 dinar - hanya RM 150.00
Sederhana - 50,000 dinar - hanya RM 750.00.
Seorang usahawan duduk diam-diam - 500,000 dinar - RM 7,500.00
Ke arah jutawan - 1 juta dinar - RM 15,000.00