Friday, July 17, 2009

MENGAPA MEMBELI DINAR IRAQ

Pelbagai cara manusia menyimpan dan menjana aset. Ada yang menjadi. Ada juga yang ranap. Sendiri buat sendiri tanggung. Prinsip pelaburan ialah kadar risiko berpadan dengan pulangannya. Rendah risko, rendah pulangan. Tinggi risko, tinggi pula pulangannya. Maka pelbagaikanlah strategi anda.

Yang nak dibicarakan disini ialah jenis pelaburan yang tak ada dalam buku ekonomi di Universiti. Ha ha. Jika percaya boleh baca selanjutnya. Kalau tak percaya, "rontikanlah" bak kata orang Negeri Sembilan.

Dinar Iraq sebelum dan semasa zaman Saddam memerintah pernah bernilai 1 Dinar Iraq bersamaan dengan USD 3.00. Maknanya bersamaan dengan lebih kurang RM 10.00 tu.


Berapa nilai Dinar Iraq sekarang. Jawapannya tak sampai RM 0.10. Sekali lagi ditegaskan tak sampai sepuloh sen Malaysia.


So, apa nak buat sekarang. Beli dan simpanlah. Jangan pandang-pandang duit dinar tu. Lepas Amerika betul-betul dah keluar Iraq, baru tengok nilainya.

Boleh kaya ke. Ya, sejarah sentiasa berulang. Berdasarkan pengalaman Kuwait dulu, memang jadi jutawan kita. Masa Iraq serang Kuwait, harga 1 Dinar Kuwait ialah RM 0.30 sahaja. Selepas Iraq keluar dari Kuwait, 1 Dinar Kuwait jadi USD 3.00 bib. Kaya tuuuu.


Bayangkanlah jika anda ada 10,000 Dinar Iraq, yang kini bernilai tak sampai RM 150.00; akan menjadi RM 35,000.00 nanti. Engkau orang kira le sendiri kalau ada 100,000 Dinar Iraq atau sejuta Dinar Iraq. Ha ha. Jangan pengsan masa tu dah le.


Nak beli Dinar Iraq telepon 012-2104244.