Saturday, November 13, 2010

ERA BARU IRAQ

Bukan Iraq yang lega apabila Presiden dan PM Iraq telah dilantik pada Khamis lalu, tetapi Amerika dan negara-negara jiran Iraq pun turut gembira. Malah yang lebih gembira ialah penyimpan Dinar Iraq di Malaysia. Setiap ketika saya menerima sms bertanyakan soalan itu. Ha ha. Kalau satu sms saya dapat secawan teh, jenuh saya meminumnya. Ha ha

Mengikut prosidur,  Parlimen yang berkuasa melantik Presiden Iraq. Sah Talabani, Presiden yang lama dilantik semula. Kemudian secara formalnya, Presiden akan melantik PM. Dan Nouri Al Maliki telah dilantik sebagai PM, walaupun kerusi partinya kurang dari parti Syed Alawi. Nouri Al Maliki disokong oleh kumpulan parti lain yang bermazhab syiah. Maka bertuahlah Nouri Al Maliki. Kita pun sokong Nouri Al Maliki, kerana ia lebih islamik dari Syed Alawi yang lebih sekular dan pak turut Amerika. Jika tak percaya, tanyalah Hj Mohamad Sabu, kerana beliau melawat Iraq pada beberapa bulan lalu. Wooooo. Kalau tak kenal Hj Mohamad Sabu wahai Faiz Kelantan, baik engkau jangan duduk dalam Malaya ini. Ha ha. Gurau aja tuan. Brother Mohamad Sabu kita tu adalah AJK sebuah  NGO yang di tubuhkan oleh Ahli-Ahli Parlimen  Antara Bangsa Untuk   Pembebasan Palestin. Wakil Malaysia ialah Menteri Luar Malaysia dan Hj Mohamad Sabu tau.

Osama Al Nujaifi dilantik sebagai Speaker Parlimen Iraq. Selain di Malaysia, Speaker adalah induvidu yang amat berpengaruh dalam politik kerana dia amat berkuasa dalam parlimen. Semua perkara utama negara ditentukan dalam parlimen. PM pun takut dengannya. Semua perbelanjaan negara akan dibahas dengan detail dan panjang lebar secara telus di parlimen. Kalau di Malaysia, Speakernya  TST dah  le. Wooooo.

PM Iraq, kena bentuk kabinet dalam tempoh 30 hari selepas mendapat surat kuasa PM dari Presiden Iraq. Dari situlah bermulanya urusan negara secara rasmi diputuskan dan dilaksanakan. So, jangan tanya hal apungan dalam tempoh 30 hari ini. Ha ha. Maka adakah Dinar akan diapungkan pada akhir Disember 2010 atau pada Februari  2011? 

Penganalisis politik mengharapkan Iraq memperkukuhkan amalan sistem demokrasinya. Para pelabur mengharapkan Iraq mesra pelaburan. Para pemain pasaran wang berharap Dinar Iraq  akan diapungkan kerana nilai pasaran wang  dunia akan naik melonjak dengan kemasukan dinar ke pasaran. Semua memfokus ke Iraq. Adalah anda akan terus menjadi pemerhati  ombak di tepi pantai sahaja. Jom miliki Dinar walaupun  sekadar 10 ribu dinar pada harga RM 160.00  sahaja. 10 ribu dinar berpotensi menjasi RM 10,000. Cukup buat menunaikan ibadah Umrah tuuuu.  Jangan malu, talipon saya 012-2104244. Ibadah Umrah akan membuka lembaran hidup baru  anda.  Selepas anda ke rumahNya dan menziarahi Rasulullah s.aw, jiwa anda akan mencintai dan mencari  kebenaran. Subhanallah.

Tahniah kepada pemilik Sejuta Dinar Iraq. Anda bakal menjadi jutawan 4D. Ini jutawaan 4D yang halal. Duduk Diam Dapat Duit. Insyaallah. Yang lain jangan jealous. Woooo.