Thursday, February 10, 2011

DINAR IRAQ: BANK ASING AMBIL RISKO?

Iraq di era pasca Saddam sebenarnya sedang melalui satu fasa satu sistem politik demokrasi  moden. Sebuah negara moden yang ada perlembagaan, parlimen, institusi kehakiman yang teratur, had kuasa tentera, keseimbangan kuasa antara PM dan Presiden dan kewujudan pelbagai institusi awam yang di bawah kuasa parlimen memerlukan Iraq belajar mengamalkan secara sebaiknya.

Antara institusi penting di Iraq sudah pastilah Bank Pusatnya yang bertanggung jawab secara langsung membangunkan sistem kewangan negara yang terbaik dan mengikut piawaian antara bangsa. Bank Pusat Iraq atau CBI memilki sumber manusia yang kompeten. Kejayaan CBI memulihkan inflasi, mengurangkan hutang luar, dan memberi keyakinan kepada bank asing membeli dinarnya yang dilelong setiap minggu menunjukkan kehebatan pengurusan CBI.

 Kalau kita ragu dengan simpanan dinar Iraq, maka kita wajar bertanya mengapakah bank asing sanggup membeli setiap lelongan dinar Iraq itu. Agaknya bodoh sungguh bank asing itu yang sanggup membeli dinar  atau kita terlalu takut dengan satu risko yang yang tak pun boleh menyebabkan kita mati? Ha ha. Jika bank asing sanggup mengambil risko ratusan juta dolar, mengapa kita tak sanggup mengambil risiko RM 160.00 untuk memiliki 10,000 Dinar yang dikatakan berpotensi menjadi RM 10,000.00. Wooo. Tak guna cakap lebih ya sahabat!!!!