Monday, March 7, 2011

IRAQ BAYAR HUTANG USD 2.7 BILION

Baru-baru ini Kerajaan dan Bank Negara Iraq telah menjelaskan hutang sebanyak USD 2.7 bilion kepada 3,500 kontaktor asing. Pembayaran hutang ini adalah hutang Iraq sejak 2004 apabila Iraq membangunkan semula negaranya.

Ada dua kesan utama pembayaran hutang ini:

Pertama, ianya memberi keyakinan kepada kontraktor luar yang ingin melaksanakan projek-projek  di Iraq  pada masa akan datang. Iraq telah berjanji kepada rakyatnya untuk melengkapkan kemudahan elektrik dalam tempoh 15 bulan dari sekarang!!!   Malaysiaku pun tak berani buat janji macam tu oi. Padan muka kau Sarawak dan Sabah yang masih banyak kawasan yang bergelap lagi. Wooo.

Kedua, apabila dinar diapungkan, maka matawang dinar tidak akan terancam dengan  sebarang  spekluasi oleh para kreditors Iraq yang berjumlah USD 2.7 bilion itu.  Iraq mengambil langkah yang bijak sebelum matawang Dinar diapungkan. Rupa-rupanya hal hutang ini juga menyebabkan Dinar ada sedikit  lewat untuk diapungkan. Ha ha. Lega hati si Yusof Kg Baru, KL apabila mendengar Dinar akan diapungkan dalam bulan Mac atau April ini. Ha ha. Maklomlah kereta tempahan dah siap untuk dikeluarkan. Wooo.

Ya, Mac bulan mendebarkan. Jika tak apung juga  sebelum 31 Mei, Perbendaharaan Amerika pun kata, negaranya akan bankrap. BN - Bankrap Negara. Wooo. Maka jika nak beli dinar, belilah sebelum 31 Mac. Maka bolehlah kita beramai-ramai ke Mekah buat Umrah.