Sunday, March 20, 2011

DINAR IRAQ: DEBARAN MINGGU INI

Pengeluaran minyak Iraq  dijangka sebanyak 3 juta tong sehari menjelang akhir tahun 2011. Matlamat pengeluaran minyak dalam tempoh  4 ke 5  tahun  akan datang ialah 10 juta tong sehari. Berdasarkan rekod pencapaian kini dan pelbagai  perjanjian  baru  yang dibuat  dengan  syarikat pengeluar minyak,   adalah dijangka  matlamat ini akan menuju kepada sasaran  10 juta tong sehari. Berapa punya kaya bib!!!

Krisis politik di Timur  Tengah  kini memberikan pulangan positif kepada Iraq kerana harga  minyak  melonjak ke lebih USD 100.00 setong, walhal unjuran bajet Iraq hanya USD 70.00 setong sahaja.  Ekonomi Iraq semakin optimis sebenarnya. Malah menurut sumber tradisi, antara tanda akhir zaman   ialah Iraq dan Iran akan mengetuai dunia Islam. Takbir!!!!

Rundingan pegawai IMF telah bermula di Baghdad sejak 18 Mac lalu. Apakah natijahnya   PADA MNGGU INI?  Isa Monceh, Roslan Genting. Shukri Besut, Roslee Taiping, Ridzuan Johor dan ramai lagi sudah tak tidur malam menanti Dinar diapungkan. Woooo.

Bank Negara Iraq sendiri bersetuju nilai dinar Iraq adalah seiring dengan nilai pengeluaran minyaknya kerana minyak memberikan sumbangan 95% kepada pendapatan negaranya. Fokus asal nilai  dinar dinaikan ialah    pada 2012   tetapi memandangkan harga minyak  telah  meningkat ke USD 100.00 setong berbanding dengan ramalan harga asal USD 70.00 sahaja, maka tak mustahil  nilai dinar akan naik pada tahun ini juga. Tambahan pula Iraq akan menyertai WTO pada November ini. Bacaan lanjut di sini.

Bagi saya selaku penganut mazhab ekonomi - nilai matawang Iraq kini tidak menggambarkan  nilai yang sebenarnya. Apakah Malaysia yang mengeluar minyak 600,000 tong sehari berbanding dengan Iraq 2.7 juta tong sehari lebih besar nilai mata wangnya dari Iraq 100 kali ganda? Jika nilaiya  sama pun boleh dikira logik, jika pun tidak lebih dari nilai RM.


Bagi sesiapa yang tak faham dengan rahsia menyimpan dinar Iraq, bolehlah saya ringkaskan seperti berikut:

  • Beli dan simpan dinar Iraq
  • Jual selepas diapungkan ketika nilainya melepasi  USD 0.01 - satu sen USD le. Itu pun dah untung 100%.
Kalau tak faham juga, talipon saya. Jangan sms, tak larat saya nak menulisnya. Woooo.