Sunday, March 20, 2011

POTENSI DINAR IRAQ 2011

Bacaan khas untuk pembaca baru blog ini.

Matawang Iraq  dikenali sebagai Dinar Iraq (IQD). Note baru Dinar diperkenalkan pada akhir 2003 sejurus Amerika menjatuhkan  Saddam Husin. IQD ditarik dari pasaran dan nilainya merudum ke USD 0.00086. Sebelum ini nilai IQD ialah antara USD 0.30 (2003)  ke USD 3.30 (1990)

Kejatuhan IQD sehingga ke paras bawah par ini adalah  kerana telaga minyak Iraq musnah dan menyebabkan Iraq hilang sumber pendapatannya. Hasil minyak menyumbang 90% kepada pendapatan Iraq.   Faktor kedua yang menyebabkan nilai IQD jatuh adalah kerana isu kestabilan politik Iraq

Kini, selepas 7 tahun, Iraq sudah jauh berubah dan menuju kepada sebuah negara yang lebih demokratik,  bersistem dalam pemerintahannya, lebih aman dan lebih kukuh ekonominya.

Iraq telah melalui dua kali pilihanraya secara bebas untuk memilih kerajaan. Partisapasi rakyat lebih menyeluruh dengan adanya beberapa buah parti politik. Selepas pilihan raya pada Mac 2010,   kini  Iraq  telah  mempunyai Perdana Menteri baru dan   barisan  kabinetnya.  Hubungan antara bangsa Iraq dengan negara jiran semakin mesra dan intim demi kepentingan bersama antara mereka.

Tentera Iraq pula telah mula  mengambil alih peranan tentera Amerika yang  mulai  keluar sejak 31hb Ogos  2010.  Kini. hanya tinggal 50,000  orang tentera Amerika  dan   kesemua mereka akan keluar dari Iraq sebelum akhir tahun 2011.  Penjara terakhir yang dikawal oleh tentera Amerika telah pun diserahkan kepada pihak berkuasa Iraq sendiri. Walaupun ada beberapa pengeboman di pinggir bandar, ianya dilihat sebagai reaksi seorang dua rakyat sahaja - bukannya satu kumpulan yang besar dan berpengaruh. Rakyat Iraq secara keseluruhannya berpuas hati kerana haknya sebagai rakyat telah berjaya dikembalikan melalui sistem pemilihan yang bebas secara demokratik.

Iraq telah melalui dua kali pilihan raya   selepas pencerobohan Amerika ditamatkan pada akhir  2003.  Ini  merupakan satu  anjakan yang membolehkan dunia percaya dengan keselamatan dan keamanan di  Iraq.  Iraq kini  sebagai "negara emas"  dalam pelaburan, kewangan dan ekonomi oleh pelabur luar.  Maka tidak hairanlah jika para penganalisis meramalkan matawang Iraq ini akan diapungkan pada tahun ini juga  atau  selewat-lewatnya pada 2013.

Yang hebatnya, rakyat Amerika yang dilapurkan sebagai penyimpan Dinar Iraq yang teramai sekali dalam dunia, telah mula mengisi borang pertukaran wang Dinar Iraq dan borang pengistiharan cukai keuntungan jualan Dinar Iraq kepada kerajaannya.

Ekonomi Iraq yang bermula dari kosong pada 2003 sehingga menyebabkan  kerajaan Iraq terpaksa menjual matawang dinarnya secara lelongan kepada bank asing setiap bulan untuk menampung kos pentadbiran dan pembangunan Iraq.   Dalam dunia kini, Iraqlah sebuah negara yang "melelong" matawangnya sendiri  untuk mendapatkan matawang asing bagi membiayai kos pembangunan negaranya.  Tetapi mengapa bank asing sanggup membeli dinar sekarang pada harga USD 1.00 = 1,168 Dinar?   Ya, setiap bulan bank asing   membeli   dinar Iraq sebanyak  USD 100 juta ke 200 juta . Hal ini kerana bank asing mahu  menjadikan Dinar Iraq sebagai reserve terbaik  kepada bank mereka kerana nilai Dinar Iraq akan naik pada satu ketika nanti. Kiralah sendiri betapa untung jika 1 Dinar Iraq naik ke USD 0.30 atau USD 1.50 atau USD 3.30 iaitu seperti harga asal dahulu sebelum 2003.

Soalan seterusnya ialah bilakah   Dinar Iraq akan naik. Faktor ekonomi merupakan faktor terpenting untuk membolehkan Dinar Iraq untuk naik. Pada masa sekarang pengeluaran minyak Iraq ialah antara 2.6 juta tong sehari.  Pengeluaran  sebanyak 2.6 juta tong sehari ini adalah pengeluaran terrtinggi  Iraq dalam tempoh 20 tahun terakhir ini.  Dijangka pada 2012, Iraq akan mengeluarkan 4.5 juta tong sehari.  Namun, PM Iraq, Nuri Al Maliki  telah mengarahkan supaya Iraq mencapai sasaran pengeluaran minyak sebanyak 8 juta tong sehari dalam tempoh yang segera.  Apabila paras pengeluaran hariannya melepasi 3 juta sehari dan menuju ke 5 juta tong sehari, maka tidak mustahil pada bila-bila masa nilai Dinar akan dikaji semula dan dinaikkan  secara perlahan-perlahan. Pihak Iraq   mungkin akan mengapungkan Dinar Iraq dipasaran dengan penetapan harga awal   sebanyak  USD 0.30.  Namun, baru-baru ini Kementerian Perancangan Iraq mencadangkan supaya nilai Dinar  dinaikkan ke  USD 1.134  untuk selama tiga tahun. Selepas itu baru dikaji semula nilainya.  Cadangan ini menarik sekali  kerana   menurut kajian Kementerian Perancangan  bahwa nilai Dinar sebanyak USD 3.134 itu adalah  satu nilai yang   "sepatutnya"  dan memudahkan pihak luar berurusan dengan Iraq.

Kita mengharapkan dinar  akan naik  dalam tempoh segera kerana Iraq bakal menyertai WTO pada bulan  November  2011. Dinar perlu diapungkan  awal supaya ianya mencapai ke satu tahap nilai yang stabil menjelang bulan November nanti apabila Iraq join WTO. Tak molek sungguh kalau Iraq menyertai  WTO  tanpa terlebih dahulu wangnya terapung dengan nilai yang kukuh dan stabil.   Itulah pandangan ramai ahli ekonomi.

Isu-isu lain seperti kononnya dinar akan dibuang 3 kosong adalah karut kerana langkah ini bukannya akan menaikan nilai Dinar tetapi akan mengurangkan nilai Dinar.  Apakah logik 25000 Dinar akan jadi 25 Dinar. Jika Dinar naik dan  bernilai USD 3.00 pun, nilai Dinar tetap lebih rendah dari nilai sekarang. Apakah itu maksud pemulihan ekonomi Iraq. Saya dah naik malas nak cerita hal ini  kerana bahasa matawang yang mengatakan buang 3 kosong itu adalah  memberi  maksud untuk menaikan nilai Dinar,  ianya  perlu menjadikan  nilai 1000 dinar ke 1 Dinar bersamaan 1 USD. Bukannya  note 10,000 itu jadi 10. Patutlah orang kita ini lemah sangat  kefahaman dalam matematik. Ha ha.

Cerita note baru pun satu hal. Bukan  mudah bagi  sesebuah negara  menukar note secara semborono tanpa notis awal. Semua negara membenarkan note lama digunakan untuk satu tempoh  yang ditentukan bersama-sama dengan note baru yang diperkenalkan.  Takkan tiba-tiba sahaja wang lama dihapuskan dan diganti dengan wang baru. Mana ada logik bib. Gunalah otak sikit. Duit satu sen Malaysia yang nak dibuang pun kena bagi notis setahun juga. Woooo. Inikan wang Dinar yang dah melampuh kat pasaran dunia. Kok jadi macam tu, ramai yang bunuh diri nanti. Ha ha.

Pemilikan  Dinar Iraq (saya tidak mengistilahkan sebagai "pelaburan") adalah skim lambat kaya,  khususnya yang telah memilik   dinar   sejak 2006,  bukannya skim cepat kaya.  Tetapi yang baru memiliki Dinar pada 2011,  maka anda adalah beruntung kerana pada bila-bila masa mulai sekarang, dinar akan diapungkan.   Wau.  Untung juga yang lambat tau hal dinar ini. Taklah terasa "lama" menanti. Namun ada juga yang dah "gila" tak sabau manunggu walaupun sehari.  Wooo.


Nota:

Harga Dinar dan Potensinya:

Ya, dengan andaian Dinar akan diapungkan pada harga 1 Dinar bersamaan USD 0.30, maka memiliki:

10,000 Dinar Iraq pada harga RM 160.00 berpotensi menjadi RM 10,000.00

20,000 Dinar Iraq pada harga RM 320.00 berpotensi menjadi RM 20,000.00

25,000 Dinar Iraq pada harga RM 375.00 berpotensi menjadi RM 25,000.00

30,000 Dinar Iraq pada harga RM 450.00 berpotensi menjadi RM 30,000.00

50,000, Dinar pada harga RM 750.00 berpotensi menjadi RM 50,000.00 (note 10K, 5 keping atau note 25K, 2 keping)

500,000 Dinar pada harga RM 7,500.00 berpotensi menjadi RM 500,000.00

Saya hanya menjual note 10K dan 25K sahaja. Pembelian tunai atau melalui kad kredit, sila datang terus ke pejabat. Belian secara on line sila sms kepada saya untuk dapatkan no akaun.

Emel: alifx59@gmail.com