Sunday, September 19, 2010

MENGAPA MEMILIKI DINAR IRAQ

Matawang Iraq  dikenali sebagai Dinar Iraq (IQD). Note baru Dinar diperkenalkan pada akhir 2003 sejurus Amerika menjatuhkan  Saddam Husin. IQD ditarik dari pasaran dan nilainya merudum ke USD 0.00086. Sebelum ini nilai IQD ialah antara USD 0.30 ke USD 3.30.
Kejatuhan IQD sehingga ke paras bawah par ini adalah  kerana telaga minyak Iraq musnah dan menyebabkan Iraq hilang sumber pendapatannya. Hasil minyak menyumbang 90% kepada pendapatan Iraq. Faktor kedua yang menyebabkan nilai IQD jatuh adalah kerana isu kestabilan politik Iraq. 

Kini, selepas 7 tahun, Iraq sudah jauh berubah dan menuju kepada sebuah negara yang lebih demokratik dan bersistem dalam pemerintahannya. 

Iraq telah melalui dua kali pilihanraya secara bebas untuk memilih kerajaan. Partisapasi rakyat lebih menyeluruh dengan adanya beberapa buah parti politik. Selepas pilihan raya pada Mac lalu, Iraq dijangka akan mempunyai Perdana Menteri baru dengan  barisan kabinetnya.

Tentera Iraq pula sudah bersiap sedia mengambil alih peranan tentera Amerika yang bakal keluar pada 31hb Ogos ini. Penjara terakhir yang dikawal oleh tentera Amerika telah pun diserahkan kepada pihak berkuasa Iraq sendiri. Walaupun ada beberapa pengeboman di pinggir bandar, ianya dilihat sebagai reaksi seorang dua rakyat sahaja - bukannya satu kumpulan yang besar dan berpengaruh. Rakyat Iraq secara keseluruhannya berpuas hati kerana haknya sebagai rakyat telah berjaya dikembalikan melalui sistem pemilihan yang bebas secara demokratik.

Fasa pengeluaran tentera Amerika pada 31 Ogos merupakan satu tahap membolehkan dunia percaya dengan keselamatan dan keamanan Iraq untuk membolehkan Iraq dilihat sebagai "negara emas"  dalam pelaburan, kewangan dan ekonomi oleh pelabur luar.  Maka tidak hairanlah jika para penganalisis meramalkan matawang Iraq ini akan diapungkan pada tahun ini juga. Yang hebatnya, rakyat Amerika yang dilapurkan sebagai penyimpan Dinar Iraq yang teramai sekali dalam dunia, telah mula mengisi borang pertukaran wang Dinar Iraq dan borang pengistiharan cukai keuntungan jualan Dinar Iraq kepada kerajaannya.

Ekonomi Iraq yang bermula dari kosong pada 2003 sehingga menyebabkan  kerajaan Iraq terpaksa menjual matawang dinarnya secara lelongan kepada bank asing setiap bulan sehingga pada awal bulan ini untuk menampung kos pentadbiran dan pembangunan Iraq. Dalam dunia kini, Iraqlah sebuah negara yang "melelong" matawangnya sendiri  untuk mendapatkan matawang asing bagi membiayai kos pembangunan negaranya. Mengapa bank asing sanggup membeli dinar sekarang pada harga USD 1.00 = 1,168 Dinar? Mereka membeli antara USD 100 ke 200 juta setiap bulan. Hal ini kerana bank asing mahu  menjadikan Dinar Iraq sebagai reserve terbaik  kepada bank mereka kerana nilai Dinar Iraq akan naik pada satu ketika nanti. Kiralah sendiri betapa untung jika 1 Dinar Iraq naik ke USD 0.30 atau USD 1.50 atau USD 3.30 iaitu seperti harga asal dahulu sebelum 2003.

Soalan seterusnya ialah bila Dinar Iraq akan naik. Faktor ekonomi merupakan faktor terpenting untuk membolehkan Dinar Iraq untuk naik. Pada masa sekarang pengeluaran minyak Iraq ialah antara 2.7 juta ke 3 juta tong sehari. Apabila paras pengeluaran hariannya melepasi 3 juta sehari dan menuju ke 5 juta tong sehari, maka tidak mustahil pada bila-bila masa nilai Dinar akan dikaji semula dan dinaikkan  secara perlahan-perlahan. Pihak Iraq akan mengapungkan Dinar Iraq dipasaran dengan penetapan harga awal. Mungkin USD 0.10. Atau mungkin USD 0.30. Walaupun ada yang meramalkan harga awalnya ialah USD 1.47, tetapi saya tak menjangka seperti itu. Paling manasabah pun, selepas ia diapungkan beberapa bulan, maka ianya mencapai ke paras USD 1.47.

Dengan latar belakang ini, saya berharap pemilik dinar kenalah rasional dan bersabar. Walaupun tak bersalah anda mengharapkan dinar naik pada bulan September ini selepas tentera Amerika berundur dari Iraq, tetapi faktor  ekonomi kena diambil kira. Jika pada akhir tahun  ini, pembentangan Baget Iraq menunjukkan prestasi ekonomi yang   memberansangkan, barulah kita boleh berangan-angan nak kaya. Ha ha. 

Oh ya, info mengenai lelongan Dinar Iraq oleh Bank Negaranya juga perlu diketahui. Jika Bank Negara Iraq sudah tidak melelong matawangnya, maka barulah kita yakin bahwa Iraq sudah cukup pendapatan dari hasil  minyaknya tanpa mengharapkan wang lelongan lagi.

Pemilikan  Dinar Iraq (saya tidak mengistilahkan sebagai "pelaburan") adalah skim lambat kaya, bukannya skim cepat kaya. Hanya, kalau  dinar naik, pulangannya terlalu berbaloi walaupun masa yang diambil lebih 10 tahun. Untungnya beribu-ribu peratus. Wau.

Ya, dengan andaian Dinar akan diapungkan pada harga 1 Dinar bersamaan USD 0.30, maka memiliki:

5,000 Dinar Iraq pada harga RM 90.00 berpotensi menjadi RM 5,000.00

10,000 Dinar Iraq pada harga RM 160.00 berpotensi menjadi RM 10,000.00

 25,000 Dinar Iraq pada harga RM 375.00 berpotensi menjadi RM 25,000.00

 50,000, Dinar pada harga RM 750.00 berpotensi menjadi RM 50,000.00

Saya hanya menjual note 10K dan 25K sahaja.

Boleh beli Dinar dengan cara on line atau datang terus kepejabat saya.  Belian melalui  kad kredit  boleh dilakukan di pejabat saya.  

Anda mempunyai masa yang terhad sehingga akhir tahun ini untuk menyimpan dinar secara beransur-ansur kerana seawal-awal dinar bakal diapungkan ialah pada Janurai 2011. Tetapi jika lebih awal lagi atau secara tiba-tiba - TAK DAPAT SAYA MENOLONGNYA. Ha ha

TEL SAYA:  ALI : 012-2104244

ALAMAT PEJABAT SAYA DI SEBELAH KANAN BLOG.