Thursday, September 30, 2010

MAKNA APUNGAN DINAR IRAQ - 3

Antara soalan menarik yang sering ditanya oleh pemilik dinar Iraq ialah adakah  Iraq mampu membeli balik semua dinarnya yang kini berada di serata dunia?

Apungan sesuatu matawang memberi implikasi seperti berikut:

1. Matawang itu  layak dijual beli di dalam pasaran dunia. Maka pasaran yang membel dan menjualnya. Jika ramai yang berminat dengan matawang tersebut, maka  ianya akan naik dan sebaliknya. Jika negara itu beroriantasi ekspot, maka matawangnya amat diperlukan dan akan meningkatkan  nilainya. Dalam kes Iraq, ia adalah sebuah negara pengekspot minyak yang ketiga terbesar dunia pada masa kini, maka permintaan mata wangnya adalah tinggi. Maka tak hairanlah  setiap kali Bank Negara Iraq menjual dinarnya, ianya dibeli oleh banyak bank komersil. 

Ada negara yang sanggup membiarkan nilai  matawangnya ditentukan oleh pasaran. Tetapi ada juga negara yang tak sanggup. Ini mengikut strategi negara masing-masing. China dan Jepun adalah antara negara yang berusaha  mengawal nilai matawangnya TIDAK NAIK supaya harga produk ekspotnya berdaya saing  di pasaran. UK dan US lebih suka membiarkan  matawangnya ditentukan oleh pasaran.   Malaysia.... jeng jeng.  TSTlah.  Apa yang berlaku pada 1998 telah   memberikan jawapannya. Kalau tak tahu juga, belanja saya nasi Arab kalau mahu tahu  jawapannya.   Ha ha.

2. Matawang yang telah diapung adalah satu komoditi. Ia boleh digunakan sebagai alat tukaran dan reserve oleh negara lain. Jika kita di Malaysia, kita boleh gunakan Yen Jepun dan dollar USD untuk membeli produk dari negara China. Begitu juga dengan dinar Iraq. Selepas diapungkan maka ianya boleh digunakan untuk membeli barangan dari negara lain.  Maka tak berbangkit cerita Dinar Iraq perlu dihantar ke Iraq semula selepas ianya diapungkan.

Dengan huraian ringkas diatas, maka tak timbul isu mampukah Iraq membeli balik semula matawangnya  yang kini anda simpan.  Ha ha. Adalah  tak berperaturan  bagi sesuatu negara yang tak menerima dan menukar matawang yang telah diapungkan.

Seperti yang saya nyatakan dahulu. lebih senang menerangkan hal dinar dengan bercakap. Taliponlah saya atau jom minum bersama. Saya bayar, apa mahu risau weiii! Woooo.

MARI kita menunggu   keputusan mesyuarat antara IMF dengan  Bank Negara Iraq. Manalah tau jika secara tiba-tiba sahaja dinar diapungkan. Dikatakan IMF mahu 1 dinar bersamaan USD 1.47 dan Iraq mahu USD 3.20. Bagi kita 30 sen USD pun tak apa!!!.


Kaya kaya kaya. Jangan lupa Tuhan sudahlah yeeee.