Friday, October 1, 2010

DINAR DIAPUNG TANPA NOTIS AWAL

Masih ramai yang bertanya tentang bilakah Dinar Iraq bakal diapungkan walaupun saya telah menulis dengan jelas dalam beberapa posting di blog ini.

Berdasarkan pengalaman Afganistan, ianya mengambil masa 11 tahun. 1 Afghan naik kepada 10 Afghan. Manakala Dinar Kuwai mengambil masa untuk naik selama 13 tahun. Dinar Kuwait naik dari USD 0.10 ke USD 3.40

Maka Dinar Iraq akan naik pada tempoh lebih kurang begitu juga. Namun ramai yang meramalkan Dinar Iraq akan diapungkan dalam tempoh 5 ke 10 tahun. Kini telah 7 tahun. Saya meyakini Teori Pusingan Ekonomi(TPE). Ada dua versi TPE iaitu TPE 7 Tahun dan TPE 10 Tahun. Jika TPE 7 Tahun, maka ianya akan diapungkan dalam tahun ini juga. Jika TPE 10 tahun, maka kita kena tunggu pada 2013.

Berdasarkan prestasi ekonomi Iraq  kini, tidak hairan jika  Dinar akan diapungkan pada bila-bila masa dari sekarang. Dan untuk Dinar mahu diapungkan, maka ianya TIDAK PERLU NOTIS AWAL. Sebaik sahaja Gabenor Bank Negara Iraq mengahabiskan ucapannya, maka terapunglah Dinar dipasaran. Ia tak boleh mengumumkan Dinar akan diapungkan pada esok atau minggu depan atau pada bulan hadapan. Jika ini dibuat, maka berlakulah spekulasi tanpa kawalan terhadap Dinar Iraq. Soros akan borong habis semua dinar di dunia. Terpaksalah pula Dr Mahathir bangun melawan Soros. Ha ha.

Apa yang perlu kita buat ialah SIMPAN DINAR DAN BERDOA AGAR DINAR    SEGERA DIAPUNGKAN SUPAYA MENJADI JUTAWAN MUDA. Tetapi kalau ada 10K dinar sahaja, tak dapatlah menjadi jutawan. Namun cukup untuk  menunaikan ibadah Umrah tu. Wooo.