Saturday, January 22, 2011

DINAR IRAQ: ISYARAT PENTING 2.

Ada beberapa info berkaitan dengan Iraq, jika dirumuskan, akan memberi bayangan proses apungan Dinar semakin hampir. 

Pertamanya keazaman PM Iraq, Nuri Al Malki yang mahukan disegerakan proses pengeluaran minyak ke tahap 8 juta tong sehari. Keduanya ialah kenyataan Menteri Minyak Iraq yang mengumumkan pertambahan keluaran minyak setiap minggu sebanyak 100,000 tong. Maka  dalam tempoh  setahun akan  mencapai tahap pengeluaran  5 juta tong sehari. 

Maka kenyataan Nuri Al Maliki disokong dengan fakta yang dikeluarkan oleh Menteri Minyaknya.Wau, tidak mustahillah Iraq akan mengeluarkan minyak sebanyak  8 juta tong sehari menjelang tahun 2012.

Dengan rezab minyak Iraq sebayak 500 bilion  tong, maka   Iraq akan menjadi pengeluar minyak terbesar  dunia  dalam  tempoh beberapa tahun lagi. Berdasarkan rekod lalu Iraq, jumlah pengeluarannya yang tertinggi sekali ialah pada tahun sebelum 1990, iaitu 4.2 juta tong sehari.

Hakikatnya Iraq kini, berada di lorong ekonomi yang betul dan sukses. Hanya yang kta minta ialah kestabilan politik dan keselamatan negara yang terjamin.

Kehadiran Naib Presiden Amerika ke Iraq bebarapa hari lalu  memberi petunjuk  yang  amat penting  kepada kedua-dua buah  negara itu. Manakala  China  pula  telah mendesak Amerika   memperbaiki ekonomi dan mengawal kejatuhan matawang dolar kerana China menyimpan reserve dolar  dan bon Amerika yang banyak sekali.  Jika dolar terus merudum, China pun boleh rugi yang bukan sedikit nilainya.  Lebih  USD 150 bilion  bib.

Apakah strategi terbaik kepada Amerika?  Hanya pelaburan telaga minyak Amerika di Iraq dan reserve   dinar Iraqnya sahaja sebagai jalan singkat untuk Amerika membangkitkan ekonomi dan matawangnya. Kita di Malaysia hanya menunmpang kapal Amerika sahaja. Moga tak tenggelam dan harapnya terapung dengan nilai Dinar Iraq ke USD 1.49. Wooo. Kalau tak ramai yang menangis air mata buaya. Jual cicaklah lepas ini. Wooo.