Friday, January 21, 2011

POLITIK WANG

Apabila  sesebuah negara dalam peperangan, maka matawangnya akan jatuh merudum. Rakyat yang bijak akan menukar sebahagian besar wang simpanannya kepada simpanan  emas atau matawang asing yang difikirkan stabil. Itulah yang berlaku ketika zaman perang dunia kedua.  Malah jika kita perhatikan di Thailand pun macam itu juga. Apabila ada rusuhan, matawang Bhat akan jatuh. Selepas aman semula, matawang Bhat naik semula. Kalau kita ada modal besar, kita berpeluang mengaut keuntungan 10% dalam tempoh seminggu atau sebulan sahaja. Ha ha. Tapi kalau ada RM 160.00 sahaja, maka layak beli Dinar Iraq sahaja. Wooo.

Begitu juga ketika Amerika memasuki Iraq pada tahun 2003,  ramai  rakyat   Iraq menukar dinar kepada matawang USD. Namun pada 2 tahun terakhir ini, rakyat Iraq menukar simpanan matawang USD ke Dinar pula kerana menjangka nilai Dinar akan naik semula.

Dalam sejarah moden, apabila Jerman Barat dan German Timur bercantum  semula, maka rakyat German Timur beruntung sekali kerana matawang German  Timur yang pada asalnya  lebih rendah nilainya dari matawang German Barat telah boleh ditukarkan ke matawang German yang baru pada nilai yang lebih tinggi nilainya. Rakyat German Barat naik merajuk apabila hal ini dilakukan. Namun dasar itu tetap berjalan, kerana setiap pertukaran polisi baru tidak boleh merugikan mana-mana pihak. Rakyat German Barat tidak rugi kerana nilai pertukarannya pada kadar yang sama. Hanya mereka tak untung sahaja seperti yang diperolehi oleh  rakyat German. Timur.


Demikian serba sedikit coretan   politik wang di zaman moden ini. Ini bukan kesah politik wang dalam Umno. Wooo. Maaf ye kepada pecinta Umno.

Nota: posting saya semalam  ada yang tak faham. Jika tak faham kena talipon atau jumpa saya. Fasal itulah para mahasiswa kena ke bilik kuliah walupun cerdik. Lebih mudah memahami dengan mendengar dari membaca kerana kita nampak gaya sang pensyarah. Wooo.