Monday, January 31, 2011

DINAR IRAQ: BACKUP PELABURAN MASA DEPAN

Saya sudah pun berkongsi idea betapa pentingnya setiap pelaburan kita  perlu dibackup. Mungkin jika pelaburan  kita setakat RM 3,000 ke bawah, ianya tidak memerlukan backup.  Maklomlah sikit sangat. Tak ralat jika kita kerugian RM 3,000.00. Tetapi siapa yang rasa ralat, eloklah membuat backup yang sepatutnya.

Sekali lagi saya cadangkan bebarapa pilihan backup yang saya lihat  ada di sekeliling kita. Pertama menyimpan emas kerana kenaikannya antara 20 ke 30% setahun. Pulangan 100% untuk jangka masa 3 ke 5 tahun tu. Kos permulaan membeli emas pun tak banyak kerana kita boleh membeli pada kadar beberapa gram sahaja. Harga emas boleh dilihat di .http://www.saudagaremas.com/


Kedua, projek ternakan ikan arowana di Bukit Merah. Pulangannya antara 50 ke 100% setahun. Tetapi kita kena berkongsi dengan  rakan lain supaya mengurangkan risko kematian. Rakan saya di Yayasan Ehya El Sharif, Gunung Semanggol,  Ustaz Wafir mengendalikan perkongsian ternakan iakan ini. No Talipon beliau 019-5708465. Hubungi beliau jika berminat dan melawatlah kolam ternakan ikan arowana di sana.

Tahun 2010 adalah tahun potfolio dinar. Tahun 2011adalah tahun potfolio emas dan arowana. Begitulah hidup dengan sentiasa merancang untuk masa hadapan. Tetapi jika wang banyak, belilah hartanah ditengah-tengah kota KL. Jika tak cukup wang, join sahaja Amanah Harta Berhad. Wooo.