Thursday, March 14, 2013

DINAR IRAQ: FAEDAH MATAWANG TINGGI NILAINYA

Jika sebuah negara banyak mengimpot,  adalah satu kebaikan jika matawangnya bernilai tinggi.  Dengan ini kos bahan untuk penggunaan rakyat adalah murah berbanding dengan negara lain. Maka pendapatan benar rakyat lebih meningkat lagi. 

Dalam kes Iraq, nilai Dinarnya rendah. Maka kos impotnya adalah mahal. Maka masalah inflasi lambat ditangani. Jika dinarnya kuat, maka kos bahan makanan  akan lebih rendah. Bahan makanan menyumbang 30% wajaran kepada Indeks Harga Pengguna.   Bayangkan rakyat Kuwait yang datang berbelanja di negara kita yang membawa Dinar Kuwait. 1 Dinar Kuwait bersamaan RM 9.00. Mereka joli sakan dengan hanya membawa 2,000 Dinar Kuwait sahaja. Tetapi jika rakyat Iraq datang ke Malaysia, mereka terpaksa membawa beratus juta Dinar Iraq untuk berbelanja.  Ha ha.

Langkah strategik yang perlu dibuat oleh Iraq ialah mewujudkan satu senario ekonomi  yang membolehkan dinarnya dibebaskan di pasaran dan menguat secara perlahan-lahan.  Dengan hasil utamanya dari minyak iaitu 95% daripada pendapatan negara, adalah diyakini nilai Dinar akan terus menguat ke nilai asal seperti awal 2003.

Ya, tiap malam menanti dinar naik. Tetapi yang wajib naik dan perlu naik bagi sang lelaki dilupa jangan. Penawarnya di sini.  Woooo. Jangan menyesal jika anda tak merasa  syurga dunia. Ha ha.