Saturday, March 16, 2013

DINAR IRAQ: SELAMAT TUKAR....

Pembaziran dan agihan yang tidak adil adalah punca utama kemiskinan. Demikian kata Saidina Ali, 15 abad yang lalu.  Dalam bahasa sekarang, pembaziran dan ketidakadilan adalah punca ketidak seimbangan ekonomi sebuah negara. Isu ekonomi bukan kerana kekurangan sumber pendapatan negara sahaja tetapi faktor awalnya ialah isu akhlak atau  moral sang pengurus ekonomi.

Bayangkanlah peruntukan BRIM sebanyak RM 4 bilion diagihkan kepada lebih 8 juta orang tetapi subsdi kepada 3 syarikat IPP (Penjana Tenaga Bebas) yang membekal tenaga kepada TNB  adalah RM 19 bilion!!!. Walhal TNB sendiri  mampu mengeluarkan tenaga tanpa IPP tersebut. IPP tidak  mampu menghasilkan tenaga yang murah untuk dibekalkan kepada TNB sehingga menyebabkan kerajaan memberi subsidi kpd IPP sebanyak RM 19 bilion. Nampak sangat BN memberi wang dengan senang kepada kroninya. Bukan RM 500 oi. Tetapi RM 19  bilion. 

RM 19  bilion itu boleh bagi pendidikan percuma pengajian tinggi  kepada rakyat Malaysia yang hanya diperlukan RM 4 bilion sahaja setahun!!!!

Bukan tak ada wang, tetapi salah urus keutamaan kepada rakyat sebenarnya. Itulah moral atau akhlak sang pemimpin negara...Tepat kata Saidina Ali. Ali Maidin hanya mengingatkan kembali kata-kata yang berharga itu.  Woooo.

SELAMAT MENUKAR KERAJAAN!!!!  Lepas tukar kerajaan,  kita tukar dinar Iraq pula. Ha ha

Cerita lanjut di sini, sini, dan sini.