Monday, May 2, 2011

DINAR IRAQ: APA YANG DITAKUTKAN JIKA RV

Antara bidang ekonomi yang kini menjadi tumpuan Iraq ialah pelancongan. Industri pelancongan hanya boleh dimajukan jika wujud  suasana keamanan dan keselamatan dalam negara. Maka kita berkeyakinan Iraq kini sedang berusaha mempastikan suasana ini  wujud.

Tak pernah selama ini, kita mendengar secara rasmi akan kenyataan Bank Pusat Iraq berkaitan dengan   isu  mengangkat  tiga kosong  dari matawang dinarnya.Beberapa minggu lalu isu  ini  sudah mula diperkatakan. Malah penasihat Bank Negara Iraq ketika berdailog dengan ahli perniagaan di Amerika pun  telah menjawab persoalan ini. Malangnya jawapannya masih kabur lagi. Ha ha,  Penasihat Bank Negara Iraq dok cerita hal inflasi dan kenaikan harga  sahaja. Iraq seolah-olah risau terjadinya inflasi dan kenaikan harga melampau  jika dinar diapungkan atau dinilai semula. 

Yang positifnya,  Pihak Berkuasa Iraq sudah mula memikirkan soal RV. Kalau dulu, anda sahaja yang sibuk bertanya hal RV tetapi kini Bank Pusat Iraq sedang menyiapkan kertas kerja untuk dibentangkan di parlimen. Ada yang tak setuju  apabila saya katakan bahwa Iraq hendaklah memulakan  proses apungan dengan satu sen USD.  Ya, mulakan  dengan satu sen!!!. Lepas tu barulah  menuju dan  mencecah ke USD 0.30 dan seterusnya USD 1.00.    Itu pun sudah berbaloi oi.

Apapun kita kena bersedia dengan MENANTI. Kerana "menanti", maka lahirlah ratusan lagu berkaitan menanti. Ha ha. Yang tak boleh menanti ialah orang perempuan. Maka orang perempuan tak digalakkan menyimpan dinar. Ha ha.  Jika sang suami membeli dinar, jangan bagi tau sang isteri. Woo, maaf kepada kaum hawa.


Malaysia akan membuka kedutaan  di Iraq  dalam tempoh 3 bulan dari sekarang.


Bagi sesiapa yang belum memiliki dinar iraq, wajarlah mengambil langkah segera dalam seminggu dua ini kerana Bank Negara Iraq telah memasuki fasa terakhir untuk "berbuat sesuatu" ke atas dinarnya. Jika takutkan risiko, miliki sekadarnya sahaja, supaya tak meleleh jika naik ke USD 3.00 dan tak keluar air mata jika tak apung-apung juga. Ha ha. Tel saya  012-2104244. Bagi salam dan nama jika bersms ya..