Thursday, May 5, 2011

DINAR IRAQ: MP IRAQ SETUJU USD 1.17?

Menarik sekali apabila Bank Pusat Iraq semakin menurun lelongan dinarnya. Ada hari ke tahap USD 3 juta sahaja. Pihak Iraq tak mahu USD atau pihak luar tak mahu Dinar?  Suspen ini. Jika dua minggu  lagi  trend ini tetap sama, maka bagi saya ianya sebagai tanda positif  kepada  ekonomi  Iraq.

Amalan lazim sesuatu ekonomi negara   dalam proses  melihat  wangnya keluar  dan masuk adalah berdasarkan ekspot dan impot. Sebuah negara akan berusaha mewujudkan imbangan perdagangan yang positif, dimana ekspot melebehi impot.  Jika wang asing masuk ke negara, maka reservenya akan bertambah dan membolehkan ianya berbelanja secara aman kerana tidak risau dengan defisit. Jika defisit, maka kerajaan kena berhutang dengan pihak luar atau menjual bon. Dalam kontek Iraq, ia lebih suka menjual dinar daripada menjual bonnya. Mungkin pihak luar tak berminat atau yakin dengan bon Iraq, lantaran  sistem ekonomi Iraq belum lagi mencapai piawaian antarabangsa. 

Saya masih menunggu kesahihan khabar angin yang mengatakan Ahli Parlimen Iraq  yang  amat cenderung meluluskan dinar bersamaan USD 1.17. Wooo.  

Pesanan Emak Ayah: Kalau kaya, tubuh jangan dicemari dengan bau.