Wednesday, October 13, 2010

DOSA BUSH DI TEBUS DENGAN DINAR

Bukan anda sahaja yang menunggu Dinar Iraq diapungkan. Bush bekas Presiden Amerika pun mengharapkan Dinar diapungkan juga. Bush yang menyerang Iraq pada 2003. Dia telah membelanjakan USD 900 bilioin untuk kos  perang di Iraq. Majoriti rakyat Amerika marah kepada   Bush kerana  perbelanjaan  perang ini  telah  menyebabkan ekonomi dan kebajikan rakyat Amerika terjejas.

Namun, Bush mengatakan perang ke atas  Iraq itu sendiri  yang akan membayar   balik kos peperangan  tersebut.   Bagaimana?.  Ya,  dengan keuntungan dari  kenaikan dinar dan  perolehan  minyak oleh  Syarikat  Amerika di Iraq   pada masa  sekarang dan akan datang, itulah yang akan menebus dosanya sebelum ini  terhadap Amerika.

Perbendaharan Amerika sendiri telah membelanjakan USD 400 juta untuk membeli Dinar Iraq, disamping rakyatnya sendiri membeli USD 100 juta. Wau, kita baru beli setakat nak buat rumah banglo sahaja. Ha ha.

Sejak minggu lepas, pemain  pasaran wang sedang berusaha membawa dinar ke pasaran kerana keyakinan kepada nilainya yang akan kembali ke harga sebelum Perang Teluk iaitu USD 3.20.   Wau. Ini berita paling panas  kerana bukan setakat Iraq sahaja mahu menaikkan nilai dinarnya,  tetapi pasaran wang dunia juga yang mahukan dinar masuk ke pasaran wang. Yang tak hendak mungkin seorang dua Money Changer Kota Bharu yang tak tahu langsung hal dinar Iraq ini.  Ha ha, Kesian kawan saya yang tanya hal Dinar kepada Money Changer di Kota Bharu. Manalah depa tahu semua hal dalam dunia ini....

Jika dinar naik ke USD 3.23, maka Amerika akan meraih USD 15 trilion. Maka Amerika mampu membayar balik semua hutangnya dalam tempoh satu malam sahaja. Dan anda pun akan jadi jutawan segera. Ha ha. Yang lama ialah MENANTI. Woooo.

Bacaan lanjut  di sini.