Thursday, October 28, 2010

LEBIHAN BAJET IRAQ PADA 2012

Mengikut perundangan Iraq, Bajet Tahunannya hendaklah diluluskan oleh kabinet, parlimen dan Majlis Presidennya.

Deraf Bajet Iraq  2011 sebanyak USD 86.4 biliion menunggu untuk  diluluskan oleh tiga institusi diatas. Jika PM dan kabinet Iraq  gagal dilantik dalam masa terdekat ini, bagaimanakah  nak laksanakan Bajet Iraq?  Nampak gayanya Iraq akan mencipta sebuah rekod dunia yang baru lagi, selepas menjadi negara yang paling lama gagal membentuk kerajaan selepas pilihan raya. Apa mahu jadi daa.

Bajet Iraq 2011 dikatakan masih mengalami defisit lagi sebanyak USD 18.6 biliion.  Hanya pada tahun 2012 sahaja, Iraq akan mempunyai lebihan dalam bajetnya. Maka tak hairanlah jika ada pendapat mengatakan  masa yang paling rasional Dinar diapungkan ialah pada 2013. Ha ha. Sudah tentu ramai yang tak suka dengan kenyataan ini kerana semua mahu kaya pada bulan November ini atau Februari 2011.

Namun, kita kena ambil perhatian tentang kemungkinan  dinar akan diapungkan pada akhir tahun ini atau pada awal tahun tahun 2011. Ianya mungkin bermula  pada harga permulaan sebanyak 1 sen USD. Secara perlahan-lahan Dinar akan naik sehingga USD 0.30. Berdasarkan kes RM yang ditambat pada 1998 dan diapungkan semula pada 2005; memang banyak khabar angin yang bertiup yang  mengatakan RM akan diapungkan  sebelum benar-benar diapungkan. Akhirnya selepas setahun khabar bertiup, maka RM pun diapungkan. Apakah nasib Dinar Iraq pun akan jadi macam tu. Heboh dinar akan diapungkan pada 2010. Dan adakah ianya akan terjadi pada awal  2011?  Kita kena ambil perhatian serius terhadap sebarang info yang melanda pasaran kini. Amerika dikatakan sedang mendesak agar Dinar segera diapungkan kerana Amerika memerlukan tunai dan nilai pelaburannya di Iraq adalah yang tertinggi sekali.

Berdasarkan Bajet 2012 yang dijangka akan berlebihan, maka  nilai Dinar akan  meletup ke USD 1.00 atau USD 3.00 adalah suatu yang wajar dalam hukum ekonomi.  Tentulah sebuah negara  yang surplus bajetnya akan memberi kesan kepada matawangnya  secara positif. Pada ketika itu, jika matawang Iraq tidak naik, maka kita boleh katakan 'gila' kepada matawang Iraq.

Maka strategi menjual atau menukar Dinar secara berfasa kenalah diaturkan supaya  kita berpeluang menikmati nilai Dinar pada nilai USD 1.00 atau USD 3.00.  Ketika Dinar diapungkan pada harga 1 sen USD pun, anda sudah untung 100% sebenarnya. Jika naik USD 0.30 pula, anda akan untung beribu-ribu peratus.

Yang saya tak tahan, ramai yang mengadu kepada saya bahwa mereka tidur dan bermimpi air bah melimpah di sekeliling rumah mereka. Kata peramal mimpi, jika mimpi air bah, tandanya rezki  akan datang dengan banyaknya.  Yang saya tahu dan yakin ialah semakin banyak kita bersedekah, semakin banyak rezki yang diganjari oleh Allah SWT. Kalau tak percaya buatlah selepas membaca blog ini. Ada  beranikah?. Yang mimpi tadi, tak tahulah saya, adakah sebelum mereka tidur, sudah berwuduk ke tidak. Wooo.

Bagi saya mudah aja. Tunggu ajalah. Buatlah kerja lain dulu. Bacalah blog saya seminggu sekali. Kalau terlewat tahu Dinar diapungkan pun, anda masih sempat menukarnya. Woooo.